Centerpartiet på tröskeln

I förra valet saknades några hundra röster för att Centerpartiets toppnamn i Malmö skulle komma in i riksdagen. Lite längre var det till kommunfullmäktige. Sedan dess har det hänt mycket: Annie Lööf är Sveriges mest populära partiledare och Malmöcentern har fått runt 200 nya medlemmar. Partiets toppnamn, danskättade Niels Paarup Petersen, säger att intresset varit stort för partiets politik lokalt. Lokala opinionsundersökningar är få och spretiga, men det ser ut som om Centerpartiet kan få en större roll i Malmöpolitiken.

Så vad vill C, om de för första gången på länge får vara med och bestämma? Paarup Petersen säger att han vägrar att acceptera status quo. Många av Malmös system fungerar dåligt och behöver ses över. Centern driver lite överraskande skolfrågan hårdast i Malmö (där den inte lika självklart ägs av Liberalerna) och mindre överraskande frågan om hållbar och god mat i offentlig upphandling.
Paarup Petersen tycker det är obegripligt att dåliga skolresultat och hög arbetslöshet accepteras i Malmö utan att radikala nya lösningar testas. Han använder Värner Rydénskolan i Rosengård som exempel, där bara en tredjedel av eleverna blir godkända. Skolan och dess personal har känt sig utpekad och gjord till syndabock, men Paarup Petersen säger spetsigt att föräldrar till barn på Värner Rydén som är arga över att han vill att även deras barn ska klara skolan gärna får höra av sig och klaga. Det har ingen hitintills gjort.

Som dansk är det kanske inte så konstigt att Paarup Petersen använder exempel på danska åtgärder som fungerat som förlag på hur Malmö kan lösa utanförskap och skolresultat. Han nämner danska Drengeakademin, där pojkar som har svårt i skolan får delta i verksamhet som ska öka akademisk och social kompetens och skapa bättre förutsättningar när de återvänder till undervisningen. Bakom står Løkkefonden, som startades av landets statsminister Lars Løkke Rasmussen. Paarup Petersen vill att man i Malmö ska vända sig till båda könen med en Drengeakademi-liknande verksamhet.

En del av Malmöcenterns lokalpolitik är också rikspolitik. Niels Paarup Petersen vill att man ska gå rakt in i SFI som asylsökande och möjligheten att jobba ska finnas där från dag ett för den som kommer till Sverige. Arbetsförmedlingen ska bort, precis som moderpartiet vill.
En god idé från Malmöcentern är anonymiserade jobbansökningar inom kommunen, så att ingen blir offer för medveten eller omedveten rasism eller sexism när de söker jobb, vilket är det minsta man kan begära.
Paarup Petersen menar att det står klart för alla som besökt arbetsförmedling, arbetsmarknadsprojekt eller liknande att folk gärna vill arbeta. Malmös ledning har för låg tilltro till människor, menar han.

Även på lokalplanet har C ett SD-problem. Moderatkollegan Torbjörn Tegnhammar öppnar dörren på rätt vid gavel för SD och Paarup Petersen är medveten om att det kan avskräcka den som vill rösta på Centerpartiet som ett alternativ som inte sneglar åt SD. Med vänner som Moderaterna behöver Centerpartiet förmodligen inga fiender.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är du rädd för att det ska börja brinna hemma?

Loading ... Loading ...