En arbetslinje för Malmö

Utveckling, forskning, tillväxt. Ett starkt näringsliv och ett starkt samhälle, högre utbildning av god kvalitet. Det är Moderaternas vision för Malmö. Men visioner är inget som Malmömoderaterna fokuserar på.
– Första steget måste vara att Malmö fungerar normalt. Vi måste lösa problemen innan vi börjar prata visioner, annars verkar det som jag har för dålig verklighetsförankring, säger partiet toppnamn Torbjörn Tegnhammar.
Han menar att Malmö ”administrerar sitt eget misslyckade” och säger att staden är en av Sveriges sämst skötta kommuner.
–Varför använder inte Socialdemokraterna Malmö som skyltfönster? De har styrt här i 24 år, de borde vilja visa upp resultaten.
En av målsättningarna är att Malmö ska ha samma arbetslöshet som rikssnittet. Det kan verka blygsamt, men Malmö ligger på det dubbla. Det är särskilt svårt för utlandsfödda. Jobb är integration. Allt är integration, eftersom allt hänger samman, menar Tegnhammar.
– Malmö har en autobahn mot socialbidrag, det är dit vi pekar när folk kommer. Vi har en utanförskapslinje.
Han säger att han känner en enorm beundran för nyanlända som lärt sig språket och tagit sig fram för egen maskin, eftersom förutsättningarna helt saknas här. Torbjörn Tegnhammar vill se ett Malmö som drivs enligt Borg och Reinfeldts arbetslinje.
–Det är på arbetsplatsen som murar rivs mellan människor. Det vet Malmöborna.

Alliansen vill se många nya byggprojekt. Kan man bygga bort segregation?
– Vi kan bevisligen bygga fram segregation, säger Tegnhammar syrligt. Det behövs ett mer varierat utbud av bostäder. Men det är jobb och språk som väger tyngst för att lyfta Malmö: Torbjörn Tegnhammar tror inte att bostadspolitik på egen hand är ett tillräckligt kraftfullt integrationsverktyg.

En annan viktig fråga för Malmömoderaterna kräver en lagändring för att kunna bli verklighet. Partiet vill se en kommunal ordningspoliskår. Det blir en av frågorna som Malmö som stad kommer att driva om det blir en alliansregering: en omställning som gör att kommunerna, utifrån sina behov, kan avgöra om de vill anställa egna poliser som utför enklare uppgifter. Polisen ställer sig bakom idén, om de får vara involverade i utbildningen, så ordningspoliserna kan möta medborgarna på ett bra sätt.

Malmöborna har hellre pratat skola än gängvåld under valrörelsen. Tegnhammar tror att skolfrågan är allra viktigast för väljarna. Likt Centerpartiets Niels Paarup Petersen berättar han att det finns skolpersonal som känner sig orättvist utpekade av allianspartiernas kritik. Men är det rimligt att vänta sig beröm om man inte klarar att ge alla elever gymnasiebehörighet? Tegnhammar menar nej. Han har fått skildrat kvartssamtal där föräldrarna får höra att det är OK att deras barn inte klarar skolan, eftersom de kommer från svåra omständigheter.
Både jag och Tegnhammar har gått i skolan i en av de betongförorter som nu kallas utanförskapsområden. Ingen av oss känner igen uppgivenheten inför att få alla elever att klara godkänt.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du handlat hem godis till påskhelgen?

Loading ... Loading ...