Anneli Aaltonen Kranz från intresseföreningen Kultur och Kvalitet och konstnärinnan Hanna Björklund har ingått i juryn som valt konstverken till Nya Stjärn-Scott. Foto: Pernilla Ekdahl
Magnus Siuerins målning visar vad som upptar hans tankar.

Konst av konstnärer som sällan får synas

Hässleholm Färgsprakande målningar, spännande skulpturer, teckningar och broderi. Den jurybedömda samlingsutställningen Nya Stjärn-Scott som har vernissage på lördag rymmer konst av alla de slag.
– Det är en spännande och intressant utställning som är unik på sitt sätt, säger Catharina Hjalmarsson, kulturutvecklare i Hässleholms kommun.

Gemensamt för konstnärerna bakom utställningen i Utställningshallen i Hässleholm kulturhus är inte bara deras konstnärliga begåvning, de har också alla en intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
– Några av verken har visats förut, men för många konstnärer är det första gången. De har kanske inte vågat ställa ut tidigare, eller haft möjlighet, säger Anneli Aaltonen Krantz från intresseföreningen Kultur och Kvalitet, som arbetar för ökad kvalitet inom kulturutövning av personer med funktionsvariationer och som är med och arrangerar utställningen.

Hon är en av de fem personer som ingått i juryn som valt ut verken till utställningen, som inspirerats av den internationellt hyllade konstnären Judith Scott, som hade Downs syndrom.
Det var när hennes konst visades på Malmö konsthall i våras som idén till att göra en parallellutställning där andra konstnärer med en intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning fick chansen att visa sin konst väcktes.
– För att inspirera andra och kanske hitta en ny Judith Scott, säger Anneli Aaltonen Krantz.

Totalt kom närmare 140 ansökningar in till juryn, som till slut valde ut 34 konstnärer och två grupper.
De konstverk som klarade nålsögat har en stor bredd och vissa av dem hade sannolikt inte funnits om skaparen inte haft just en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Som den teckning som består av ett intrikat grafiskt mönster.
– Det hade varit svårt för någon som inte har någon form av autism att behålla den koncentration som måste ha krävts, säger Anneli Aaltonen Krantz.

Andra ger en vink av hur det kan vara att leva med en funktionsnedsättning, som Magnus Siuerins ”Tecknade tankar”, där hans hjärna är fylld av seriefigurer han stött på och som sedan etsat sig fast på grund av hans autism.
– Han målade den för att visa hur det är i hans tankar, säger Anneli Aaltonen Krantz.

Förutom att ge allmänheten en chans att få se denna konst, och konstnärerna en möjlighet att ställa ut, är utställningen också ett kulturpolitiskt ställningstagande. Enligt FN-konventionen ska personer med funktionsnedsättning få möjlighet att utveckla och använda sin kreativa, artistiska och intellektuella förmåga, inte endast för eget intresse utan även för samhällets berikande.
– Det finns jättemånga strukturella hinder som gör att grundtalangerna som finns inte har samma möjlighet att komma fram. Går du i särskola är du till exempel utestängd från högre konstutbildningar, säger Kjell Stjernholm från Studieförbundet Vuxenskolan, som också är med och samarrangerar.

Vernissagen är i morgon, lördag, klockan 11-15 och utställningen pågår till och med den 10 november.
I samband med vernissagen och vid senare tillfällen under utställningsperioden arrangeras konstworkshops tillsammans med Konstskolan Freja.
Det blir även ytterligare aktiviteter, till exempel ett samtal om hur man ska kunna skapa bättre arbetsförutsättningar för kulturarbetare med funktionsnedsättningar, den 15 oktober.

Dagens fråga

Längtar du efter den första snön?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×