Blir man uppringd och ombedd att betala för en gravplats på Eslövs kyrkogård kan man utgå från att det är en bluff. Foto: Henrik Lindahl
Peter Sjöndin Magnusson.

Kyrkan varnar för telefonbedragare

eslöv En Eslövskvinna i 90-årsåldern blev uppringd av en bedragare som ville ha 8 000 kronor för att inte en familjegravsten skulle plockas bort. Nu går Svenska kyrkan ut med en varning.

Peter Sjöndin Magnusson är fastighets- och kyrkogårdschef på Svenska kyrkan i Eslöv. Han berättar att en av pastoratets anställda nyligen blev kontaktad av dottern till en Eslövskvinna i 90-årsåldern.

Mamman hade blivit uppringd av en okänd man som sade att det var dags att förlänga gravrätten.
– För detta ville han ha 8 000 kronor. Han erbjöd sig att hämta pengarna eller så kunde han ta hennes kontonummer. Om hon inte betalade riskerade hon att mista gravrätten och att gravstenen togs bort, berättar Peter Sjöndin Magnusson.

Kvinnan anade oråd och kontaktade sin dotter, som i sin tur alltså hörde av sig till församlingen. Och det gjorde hon helt rätt i.
– När det är dags att förlänga gravrätter kontaktar vi aldrig per telefon utan vi skickar brev. Och det kostar ingenting att förlänga en gravrätt.
Pastoratet vill informera om händelsen för att varna andra Eslövsbor. Man har även lagt ut information på sin hemsida.

Det här är det första försöket till telefonbedrägeri av det här slaget man känner till på Eslövs pastorat.
– Ja, det är nytt för oss. Man tycker ju att vår bransch borde vara förskonad från sådant här.

Hittills har pastoratet inte hört om något mer fall än det här.
Gravrätt innebär att en person har rätt till en gravplats på kyrkogården. Med rätten följer även en skyldighet att hålla graven i ”värdigt skick”. Om man inte har möjlighet att själv sköta om gravplatsen kan man köpa den tjänsten av kyrkogårdsförvaltningen, men själva gravrätten kostar ingenting.

Enligt uppgift har familjen gjort en polisanmälan om händelsen.