Annons

Länsstyrelsen utför strandskyddstillsyn

Osby • Publicerad 6 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Vanligtvis är strandskyddstillsyn en kommunal angelägenhet, men eftersom Osbysjön utgör ett fågelskyddsområde faller tillsynslotten på länsstyrelsen.

Under onsdagen var naturvårdshandläggarna Lisbet Neil Stephens, Karin Kavcic och Per Levenskog ute på sitt första av två planerade tillsynsbesök vid Osbysjön.

Annons

Den utlösande faktorn till att tillsynen sker just nu är kampanjen Grön tillsyn, där tio länsstyrelser i landet under hösten utför hundratals kontroller av hur strandskyddet efterlevs.

– Men vi har haft Osbysjön i tankarna redan innan kampanjen. Vi har tidigare fått in en del tips från kommunen om att strandskyddet inte följs överallt, säger Per Levenskog.

Strandskyddet ska bland annat vara en garant för allemansrätten, att det finns en fri passage mellan byggnad och strandlinje, samt att växt- och djurliv ska inte ska påverkas.

Otillåtna inslag spänner över ett brett spektra. Det kan handla om allting från byggnader till utemöbler, blomkrukor eller annan typ av ”privatisering”.

– Stränder och sjömiljö är en viktig del av friluftsmiljön. Om man drar det till sin spets skulle ju annars bara de som har råd med en dyr fastighet (vid vattnet) kunna ha tillgång till den miljön, konstaterar Lisbet Neil Stephens.

Hur är det då med strandskyddet vid Osbysjön? Tillsynen började på sätt och vis redan ifjol. Då studerades flygfoton för att upptäcka misstänkta regelbrott.

Naturvårdshandläggarna fann då cirka 100 potentiella regelöverträdelser och skickade därefter ut ett utskick för att ge fastighetsägarna möjlighet att vidta åtgärder.

– Vi vill vara mer proaktiva och ha fler planerade tillsyner. Via utskicket har man chansen att rätta till det och det bästa är ju om allt ser bra ut nu när vi kommer ut, säger Per Levenskog och betonar att det inte alls är säkert att de misstänkta regelöverträdelserna faktiskt visar sig vara just regelöverträdelser.

Under onsdagsförmiddagen hade de hunnit kontrollera omkring tjugo olika fastigheter varav hälften bedömdes intressanta att följa upp.

– Vi får följa upp det sedan genom att kolla diarier och flygfoton. Det kan ju till exempel vara så att de har dispens, säger Karin Kavcic.

Annons

Bryts strandskyddet kan fastighetsägaren i förlängningen riskera ett föreläggande. Naturvårdshandläggarna vill inte spekulera i, och i så fall hur många, fall det kan finnas runt Osbysjön. Inte heller vill de ta upp några specifika misstänkta överträdelser.

– Men antalet klagomål som inkommit insinuerar att här kan finnas en del. Men det återstår att se, säger Lisbet Neil Stephens.

En ”solskenshistoria” kunde de dock redan på onsdagen berätta om.

– En studsmatta vi såg på flygfotona har flyttats, säger Per Levenskog, varpå Karin Kavcic tillägger med ett snett leende:

– De har nog sett utskicket.

Naturvårdshandläggarna kommer att besöka Osbysjön för att kontrollera strandskyddet vid åtminstone en gång till under hösten.

bild 1/2
Lisbet Neil Stephens, Karin Kavcic och Per Levenskog, alla naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.
Lisbet Neil Stephens, Karin Kavcic och Per Levenskog är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen och utförde under onsdagen tillsyn av strandskyddsområdena kring Osbysjön. 					               Foto: Magnus Wahlström
Lisbet Neil Stephens, Karin Kavcic och Per Levenskog, alla naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.
Lisbet Neil Stephens, Karin Kavcic och Per Levenskog är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen och utförde under onsdagen tillsyn av strandskyddsområdena kring Osbysjön. 					               Foto: Magnus Wahlström
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons