Sex års fängelse för mordbrand i Broby

BROBY Den 21-årige mannen satte fyr på en barnvagn som stod i en källare i ett flerfamiljshus i Broby. Flera personer befann sig i de 14 lägenheterna i huset och trapphusen rökfylldes när branden spred sig till ett källarförråd av trä.
Nu döms 21-åringen till sex års fängelse för grov mordbrand.

Enligt domen hade det ett par dagar före branden tagit slut mellan den 21-årige mannen och han flickvän, som bor i en av lägenheterna i huset. Enligt tingsrätten var det ett uppslitande bråk som ledde till att mannen blev mycket upprörd och arg på flickvännen.
Ungefär klockan 03.00 på natten den 17 juni började barnvagnen brinna och tingsrättens bedömning är att det är ställt utom rimligt tvivel att det var 21-åringen som anlade branden.

Brandbefäl som var på plats och släckte elden vittnar om att det vällde ut rök från trapphuset och att det även var rök i vissa lägenheter. Rökdykare gick in och släckte med vatten i källaren, annars hade spridningsrisken varit enorm.
Brandrök i sig är livsfarlig och kan leda till döden om man sover.
Brandingenjör har vittnat om att det var en kraftfull brand i källaren och att det förelåg brandspridningsrisk till källaren, trapphusen och flera lägenheter samt rökspidningsrisk till hela huset. Det var fara för människors liv och hälsa i hela huset.
Flera personer – tio av dessa har hörts under huvudförhandlingarna – befann sig i lägenheterna
Tingsrätten gör bedömningen att mannen gjort sig skyldig till grov mordbrand och straffet för det är lägst sex års fängelse, högst livstids fängelse. Ingen människa kom till skada i samband med branden och att sätta eld på barnvagnen tycks enligt tingsrätten ha varit en impulshandling från 21-åringens sida.
Därför blir straffet sex års fängelse.

Samma natt som han anlade branden i flerfamiljshuset satte 21-åringen eld på en bil på ett fält i Broby. Gärningen bedöms som skadegörelse.
Han döms också för ytterligare ett fall av skadegörelse då han i samband med bråket med flickvännen några dagar före branden krossade en fönsterruta till flickvännens lägenhet.
21-åringen ska betala sammanlagt 16 050 kronor i skadestånd till boende i huset samt hyresvärden.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är du rädd för att det ska börja brinna hemma?

Loading ... Loading ...