Annons

Sex års fängelse för mordbrand i Broby

BROBY Efter bråk med flickvännen anlade 21-åring branden i flerfamiljshuset.
Östra Göinge • Publicerad 6 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Enligt domen hade det ett par dagar före branden tagit slut mellan den 21-årige mannen och han flickvän, som bor i en av lägenheterna i huset. Enligt tingsrätten var det ett uppslitande bråk som ledde till att mannen blev mycket upprörd och arg på flickvännen.

Ungefär klockan 03.00 på natten den 17 juni började barnvagnen brinna och tingsrättens bedömning är att det är ställt utom rimligt tvivel att det var 21-åringen som anlade branden.

Annons

Brandbefäl som var på plats och släckte elden vittnar om att det vällde ut rök från trapphuset och att det även var rök i vissa lägenheter. Rökdykare gick in och släckte med vatten i källaren, annars hade spridningsrisken varit enorm.

Brandrök i sig är livsfarlig och kan leda till döden om man sover.

Brandingenjör har vittnat om att det var en kraftfull brand i källaren och att det förelåg brandspridningsrisk till källaren, trapphusen och flera lägenheter samt rökspidningsrisk till hela huset. Det var fara för människors liv och hälsa i hela huset.

Flera personer – tio av dessa har hörts under huvudförhandlingarna – befann sig i lägenheterna

Tingsrätten gör bedömningen att mannen gjort sig skyldig till grov mordbrand och straffet för det är lägst sex års fängelse, högst livstids fängelse. Ingen människa kom till skada i samband med branden och att sätta eld på barnvagnen tycks enligt tingsrätten ha varit en impulshandling från 21-åringens sida.

Därför blir straffet sex års fängelse.

Samma natt som han anlade branden i flerfamiljshuset satte 21-åringen eld på en bil på ett fält i Broby. Gärningen bedöms som skadegörelse.

Han döms också för ytterligare ett fall av skadegörelse då han i samband med bråket med flickvännen några dagar före branden krossade en fönsterruta till flickvännens lägenhet.

21-åringen ska betala sammanlagt 16 050 kronor i skadestånd till boende i huset samt hyresvärden.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons