Victor Claesson hoppar över Österrikes målvakt Heinz Lindner under torsdagens landskamp i fotboll mellan Österrike och Sverige på Generali Arena. Foto: Maja Suslin / TT

Svensk förlust i Wien

Fotboll Sverige blev på nytt mållöst i en träningslandskamp. Den första landskampen för herrlandslaget efter VM slutade med förlust i Wien. Österrike vann med 2-0 (1-0).

Förbundskapten Janne Andersson hade vanan trogen valt att starta med en elva bestående av enbart spelare som inte kan räknas som ordinarie.

Sveriges ”B-lag” startade dock matchen bra. Kom fram i fina anfall med hela laget. Högerbacken Emil Krafth fick till ett bra skott som Heinz Lindner i det östterrikiska målet fick sträcka sig långt efter för att mota bort.

I den 11:e minuten tog sig hemmalagets storstjärna David Alaba fram på vänsterkanten. Slog ett stenhårt inlägg som målvakten Kristoffer Nordfeldt svagt boxade rakt på Filip Helander och bollen studsade in i mål.

I slutet av första halvlek var Robin Quaison nära två gånger om. Först rann han igenom Österrikes försvar men hans avslutande passning fram till Isaac Kiese Thelin stoppades av ett försvarsben. Strax innan halvtidsvilan testade han avslut från distans, men skottet gick mitt på Heinz Lindner i hemmalagets mål.

I början av den andra halvleken var Marcus Rohdén nära att kvittera för Sverige. Mittfältaren fick bollen utanför straffområdet och försökte skruva upp den i det bortre krysset. Lindner svarade dock för en ny jätteräddning.

I den 65:e minuten slog David Alaba till igen som han gjort i tidigare matcher mot Sverige. Han fick bollen till vänster i straffområdet och placerade distinkt in 2-0 bakom Karl-Johan Johnsson i det svenska målet. Direkt efter valde han att bli utbytt och fick stående ovationer från hemmapubliken.

Sverige gjorde ett antal byten i andra halvlek. Karl Johan Johnsson ersatte Kristoffer Nordfeldt i målet och John Guidetti bytte av Isaac Kiese Thelin. Båda dessa byten skedde i halvtidspausen.

Sam Larsson ersatte Ken Sema i mitten av andra halvlek.

Sverige tog över spelet mot slutet, men den österrikiska segern var aldrig hotad.

På måndag är resultatet viktigare för Sverige. Då ställs man mot Turkiet hemma i första matchen av Nations League.