Annons

Svenskt kött måste be­talas bättre

Opinion Ska svensk kött­pro­duk­tion inte minska snabbt på grund av den ka­ta­stro­fala tor­kan måste hela sam­häl­let, inte minst han­deln, ta sitt ansvar och be­tala vad som krävs
Opinion • Publicerad 6 september 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Höj priset på kött, vädjar nu Lant­bru­ka­rnas Riksförbund, LRF. Som­marens ext­re­ma torka gör att bön­derna tvingas slakta djur ti­digare än nor­malt, in­nan de vuxit fär­digt, vil­ket gör att det ris­kerar att bli överskott på kött de kommande må­naderna – men brist senare.

Fram­för­allt be­ror dock LRF:s väd­jan till konsumenterna – och slak­te­rier, gros­sister och han­del – på att tor­kan leder till kraf­tigt ökade kostnader för djur­upp­fö­da­rna. Nu måste de köpa foder dyrare än van­ligt, när de odlar det mesta själva.

Annons

För­ra året ökade andelen svenskt kött som såldes i Sverige, sam­ti­digt som den to­tala kött­kon­sum­tionen minskade nå­got. Det tyder på att svenska kon­su­menter helst vill äta svenskt, om det finns att till­gå, även om det svenska köttet ofta är dyrare i bu­tikerna än det im­por­terade.

Den skill­naden är inte helt lo­gisk, efter­som ex­em­pel­vis en ir­ländsk bonde ofta får bättre be­talt än den svenske bon­den. Han­delns på­slag verkar allt­så vara högre på det svenska köttet. Eller sub­ven­tio­nerar andra länder sin ex­port?

Oav­sett anledning bör den svenska han­deln och öv­riga led i pro­duk­tions­ked­jan lyssna till bön­derna. Ska svensk kött­pro­duk­tion inte minska snabbt på grund av den ka­ta­stro­fala tor­kan måste hela sam­häl­let, inte minst han­deln, ta sitt ansvar och be­tala vad som krävs till bön­derna som pro­du­cerar köttet.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons