GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dyrbar Renoirtavla stulen på Söderslätt

Svedala • Publicerad 7 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Inget inbrott har konstaterats, men tavlan tillhörande ett dödsbo efter en avliden kvinna född på 40-talet, är väck.

Vad det handlar om är en oljemålning signerad den franske konstnären Pierre-Auguste Renoir (1841-1919). Målningen som uppges vara från 1865 är 40x30 centimeter och föreställer en ung, rödblond flicka i profil. På sig har flickan en vit klänning.

Målningen ska sedan januari 2015 ha förvarats i ett källararkiv tillhörande en boutredningsfirma i ett samhälle på Söderslätt. Företrädaren för firman uppger till polisen att det finns ett kvitto på tavlan som ska ha köpts 1965 och då till priset av 75 000 kronor.

Det som inte framgår av polisanmälan är målningens äkthet som ett faktiskt verk av Renoir, en av de konstnärer som betraktas bland de främsta bland impressionisterna tillsammans med bland andra Claude Monet och Edgar Degas.

Pernilla Nielsen NegrénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.