I branden totalförstördes fem bilar och ytterligare 12 skadades. Foto: Polisen

Ingen döms för brand i parkeringsgaraget

Hässleholm/MALMÖ Hovrätten ogillar åtalet om mordbrand för den 27-åring som tidigare dömts i tingsrätten till 3,5 års fängelse för att ha anlagt branden i parkeringsgaraget på Norra Station i Hässleholm.

I sitt domslut konstaterar hovrätten att det inte kunnat bevisas att vare sig 27-åringen eller 33-åringen på egen hand, utan den andres medverkan, startat branden.
Då 33-åringen lämnat en berättelse som pekar ut 27-åringen som ensam gärningsman medan 27-åringens berättelse säger tvärtom hade det krävts starkt stöd i den övriga bevisningen för att någon av dem skulle kunna anses skyldig, konstateras det i domskälen.

Hovrätten ansluter sig visserligen till tingsrättens bedömning att branden har anlagts och att skadorna uppgick till i vart fall 12 miljoner kronor. Däremot är det bara säkerställt att branden startade i en av de tre bilar som stod i brandens mitt.
I övrigt saknas teknisk bevisning.
Åtalet om mordbrand ska därför ogillas, konstaterar hovrätten, liksom de skadeståndsyrkanden som ställts mot 27-åringen.
Hovrätten fastställer dessutom tingsrättens tidigare dom som innebär att 33-åringen också går fri från åtal om mordbrand.

Domen är ett bakslag för åklagarmyndigheten, som i sina överklaganden till hovrätten dels krävt att 27-åringens straff skulle skärpas ytterligare, dels att även 33-åringen skulle fällas för mordbrand.
De övriga brott 27-åringen fälldes för i samband med tingsrättsförhandlingarna, och som han erkänt, berörs inte av hovrättens dom, men den slår fast att fängelsestraffet för dessa ska uppgå till tre månader, tid som redan avtjänats.
– Jag har inte läst domen ännu, säger kammaråklagare Christofer Ramkvist, men utöver att han konstaterar att hovrätten ibland dömer annorlunda än hovrätten har han inga kommentarer.

Branden utbröt i parkeringsgaraget på Norra Station den 8 december förra året och orsakade stora skador på byggnaden, totalförstörde fem bilar och skadade ytterligare 12.

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×