Annons

Inte ett parti som andra

Ledare De som förespråkar att Alliansen ska samarbeta med SD har inte lyssnat på vad de högsta företrädarna för SD sagt.
Opinion • Publicerad 7 september 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Jim­mie Åkesson lovar in­get på­lit­ligt stöd. 	            Foto: TT
Jim­mie Åkesson lovar in­get på­lit­ligt stöd. Foto: TT

Nai­vi­teten hos vissa po­li­tiska kom­men­ta­torer är stor när det gäller synen på Sverigedemokraterna. Längst går näringslivs­tidningen Dagens Industri i sin ar­gu­men­ta­ti­on för att Alliansen ska sam­ar­beta med el­ler åt­min­sto­ne ta stöd av SD för att kun­na bilda rege­ring. Även flera mo­de­rata le­dar­si­dor håller öp­pet för samarbete med SD.

Dagens Industri ar­gu­men­terar uti­från tesen att SD:s eko­no­miska politik ligger när­ma­re Alliansen än Socialdemokraterna. Man kan dis­ku­tera om SD:s eko­no­miska politik som in­ne­bär tio­tals miljarder i bud­get­un­der­skott kan sägas ligga nära Alliansen, men det är inte po­ängen. Vad DI inte vill inse är att för SD är den eko­no­miska po­li­ti­ken un­der­ord­nad det som är kär­nan i SD:s ideologi.

Annons

Mat­ti­as Karlsson för­kla­rade det när han mo­ti­verade var­för SD hösten 2014 fällde S-rege­ringens bud­get. SD ställer upp bak­om en politik bara om den är till­räck­ligt invandringsrestriktiv.

Jim­mie Åkesson har un­der val­rö­rel­sen varit tyd­lig med att han kan tänka sig att rösta på Ste­fan Löfven som statsminister, om inte Alliansen an­passar sin mi­gra­tions­po­li­tik till SD:s krav, som nu är to­tal­stopp för in­vand­ring, även av kvot­flyk­tingar.

SD har ock­så en politik som in­ne­bär att politiker ska styra så­väl me­di­erna som kul­turen. Ung­ern är fö­re­bilden, och att SD inte öp­pet fö­re­språkar änd­ringar i re­gel­verket för me­di­erna be­ror på att SD inte sitter i rege­ring och kan be­stämma om det. Skulle SD få makt får de fria me­di­erna det svårt.

Den franske pre­si­denten Macron är kan­ske den som sett SD:s ka­rak­tär bäst, med sin er­fa­ren­het av Le Pen: ”Jim­mie Åkesson är inte kom­pa­ti­bel med de svenska vär­der­ingarna”, för­kla­rade han i en kom­men­tar till Åkes­sons väg­ran att välja mel­lan Macron och Putin.

Socialdemokraterna kun­de be­kämpa kom­mu­nisterna på ar­bets­platserna och ändå lita till de­ras röster i riks­dagen. Men SD är in­get ”bor­ger­ligt” parti. De är på det sättet helt opå­lit­liga med en helt egen agen­da. Det räcker med att lyssna till vad SD-le­da­rna själva säger.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons