SD tror på en vågmästarroll

ÖSTA GÖINGE Sverigedemokraterna tror på en vågmästarroll i Östra Göinge.
– Vi är öppna för att diskutera med alla partier. Är det ingen som vill diskutera med oss kan vi få inflytande i en vågmästarroll, säger Lennart Ekström, ordförande i SD lokalt.

I dagsläget har Sverigedemokraterna sex mandat i kommunfullmäktige i Östra Göinge, men partiet har haft svårt att fylla sina platser och den senaste tiden har SD-stolarna ofta stått tomma på fullmäktigesammanträdena.

SD har åtta namn på sin valsedel till kommunalvalet (Daniel Nord, 29, från Glimåkra är etta och Lennart Ekström tvåa). Skulle partiet på nytt få sex mandat i fullmäktige och därtill ska ha tre ersättare i KF räcker alltså inte namnen på valsedeln till.
– Det är ett dilemma. Vi har ett problem med att få fritidspolitiker, ett problem som alla partier har. Sen har vi även problemet att många inte törs säga offentligt att de röstar på SD och därför inte vill engagera sig, säger Ekström.

Vilka är de viktigaste frågorna för er lokalt?
– Arbetstillfällen. Det innebär dels inkomst till kommuninvånarna, dels skatteintäkter till kommunen och det är grunden för en bra välfärd.
– Äldreomsorgen är också en viktig fråga. vi har röda siffror inom hemtjänsten.

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med?
– Vi är öppna för alla förslag. Vi diskuterar med de som är villiga att ta en diskussion med oss. Är det ingen som vill prata får vi troligtvis en vågmästarroll och kan få inflytande genom att vara vågmästare.