Annons

Slingriga ”småglin” från Sargassohavet till Finjasjön

HÄSSLEHOLM Finjasjöns fiskbestånd utökades under fredagen med ungefär 9 000, alla unga ålar.– Hit till sjön kommer ingen ål av egen kraft, säger Mats Bengtsson, ordförande i Finjasjöns Fiskevårdsföreningen, som står för notan.
Hässleholm • Publicerad 7 september 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Albin Rosdahl och Sixten Johansson som läser fiske- och vattenvård på Önnestadsgymnasiet bistod med isättningen av ålarna i Finjasjön. Foto: Pernilla Ekdahl
Albin Rosdahl och Sixten Johansson som läser fiske- och vattenvård på Önnestadsgymnasiet bistod med isättningen av ålarna i Finjasjön. Foto: Pernilla Ekdahl

Skånes landskapsfisk ålen har det tufft som art och det är för att stärka ålbeståndet i Finjasjön som fiskevårdsföreningen sedan flera år tillbaka har tillfört småålar. Att ta sig dit på egen hand klarar de nämligen inte längre på grund av de många hinder som finns längs vattenvägarna som leder till sjön.

– Om det kom 20 kilo glasål till Gropahålet förr kommer mindre än ett kilo per år i dag och de kan inte ta sig vidare på grund av kraftverk och liknande, förklarar Mats Bengtsson.

Annons

För Finjasjön är ålen en viktig invånare.

– Den är en skarp rovfisk så den reduktionsfiskar hela tiden, säger Mats Bengtsson.

De ålar som släpptes ut under fredagen har fångats in i England, i floden Severn, dit mängder och åter mängder småålar tar sig efter att ha korsat Atlanten.

– Så lite som kanske en procent av glasålen som kommer till England kan överleva – de får helt enkelt inte plats, så vi fångar dem där och tar dem till vår karantän där 95 procent överlever, förklarar Richard Fordham från Scandinavian Silver Eel, som tillhandahåller ålarna som släpps ut i Finjasjön.

– När vi fångar dem väger de 0,3 gram och är kanske sju centimeter långa. Efter 90 dagar hos oss väger de ungefär 1,5 gram, fortsätter han.

De cirka 9 000 ålar han levererade till Björkviken i tolv frigolitlådor släpptes under fredagen ut på olika platser i sjön.

– För att den ska klara sig så bra som möjligt, och inte bli lunch för abborrar och andra rovfiskar, släpper vi dem i vassen. Så kan de acklimatisera sig och lära sig undvika rovfiskarna, förklarar Mats Bengtsson, som för dagen har hjälp av ett gäng elever som läser fiske och vattenvård på Önnestadsgymnasiet.

Förutom att få ett bra ålbestånd i sjön hoppas fiskevårdsföreningen så småningom få tillstånd från länsstyrelsen för att kunna hjälpa de ålar som transformerats till blankålar, det stadium de inträder när de känner sig redo att återvända till Sargassohavet för att leka och dö, att ta sig till havet igen.

– Vi får inte fiska eller transportera dem i dag, men vi har ett samarbete med länsstyrelsen. De blankålar som ger sig av från sjön i dag, på egen hand, hamnar i kraftverksturbiner och hackas, säger Mats Bengtsson.

Varje år avsätter de nästan tusen medlemmarna i fiskevårdsföreningen cirka 100 000 kronor till fiskevård. Halva den summan gick till gårdagens ålutsättning.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons