”Vore nog bra att ha en lägesbild”
– En hel del kunskap har vi säkert men inte i sammanfattad version. Det vore nog bra att ha en lägesbild, säger han.
– Samtidigt så pågår ett arbete hela tiden. Det är inte så att vi sitter med armarna i kors. Vi arbetar ju efter strategin i handlingsplanen och i den förebyggande verksamheten har vi framförallt Brå. Skulle vi få vetskap om någon form av extremism så vänder vi oss till polisen.
Robin Gustavsson är själv före detta polis, numera ordförande i socialnämnden och vice ordförande i Brottsförebyggande rådet.
Han säger att det vore önskvärt att staten tog över en del av kommunernas ansvar för att förebygga extremism – men efterlyser också tydligare riktlinjer för hur kommunerna ska möta frågor kring sådant som böneutrop, burkinis och skilda badtider för kvinnor och män.
– Det handlar inte bara om våldsbejakande extremism. Hur ska vi möta mångkulturen i vårt samhälle? Nationellt borde man haft en beredskap, precis som MSB har beredskap för särskilda händelser, för alla dessa frågor som dyker upp, för det finns frågor, det kommer ännu fler frågor och vi behöver en strategi för att möta dem.
Försvarshögskolans rapport menar han pekar tydligt på behovet av att ha framförhållning och kunskap om extremistgrupperingar. Robin Gustavsson konstaterar att kommunledningen i dag är enig om att bjuda in Magnus Ranstorp, för att få en ökad kunskap om vad kommunen kan göra.