Efter SD-bråket: SVT petar programchefen

Efter debattbråket med Jimmie Åkesson så byter SVT ansvarig utgivare under valdagen, meddelade kanalen på lördagskvällen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson meddelade på lördagen att han kommer att bojkotta SVT på valdagen. Detta sedan SVT offentligt tagit avstånd från en av hans formuleringar under fredagens partiledardebatt, något som fick SD att se rött.

Läs mer här: Åkesson bojkottar SVT på valdagen – rasar mot kanalen

Nu byts Eva Landahl, programchef och ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, ut inför valdagen. Det var hon som tog beslutet att ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande.

”För att inte valrörelsens sista dag ska skuggas av en diskussion om detta så väljer jag att lämna över utgivarskapet för de rikssända valprogrammen på valdagen, och kommer att inte delta i resten av valbevakningen.” skriver hon på SVT:s hemsida.

En av anledningarna bakom beslutet var att Eva Landahl ”gillat” två SD-kritiska artiklar på Twitter, något som uppdagades av Expressen under lördagskvällen.

”Jag vet att jag läst artiklarna men jag har inte förrän i dag varit medveten om att jag också kommit åt att gilla dem. Det är förklaringen men jag förstår att den inte kommer anses tillfredställande.”