Foto: TT

Åkesson bojkottar SVT på valdagen

Efter fredagens partiledardebatt så tog SVT officiellt avstånd från en formulering av SD:s partiledare Jimmie Åkesson - något som har fått Sverigedemokraterna att se rött.
Därför kommer Jimmie Åkesson att bojkotta SVT både under lördagen och på valdagen.

Det var i en hetsig ordväxling kring migration och integration av invandrare som ordet gick till Jimmie Åkesson, som riktade skarp kritik till de andra partiledarna angående deras syn på frågan.

”Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb. Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk. Man måste få förutsättning att passa in i Sverige. Men de här har i alla dessa år bemött nytillkomna på deras villkor, på deras språk, utifrån deras sedvänjor, utifrån deras kultur och då blir det detta splittrade samhälle och detta eviga utanförskap.” sa Jimmie Åkesson, som halvvägs avbröts av Centerpartiets Annie Lööf, vilken slog näven i bordet med orden ”Men hur uttrycker du dig?”.

Precis innan programmets slut så valde SVT att ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande, som kanalen anser var grovt generaliserande.

– Uttalandet är generaliserande och pekar ut invandrare som en grupp som inte är svenskar och som inte passar in i Sverige, säger Eva Landahl, programchef och ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, i en artikel på SVT.se.

I samma artikel redovisas citatet av Jimmie Åkesson ovan, men utan dess andra del, där partiledaren säger att ”Man måste få förutsättning att passa in i Sverige”.

Detta har fått Sverigedemokraterna att reagera kraftigt. I ett pressmeddelande på lördagskvällen så meddelar partiet att Jimmie Åkesson inte kommer att delta i SVT varken under lördagen eller på valdagen, söndag.

– Den statliga televisionen har under lördagen lurat sina läsare och tittare på ett sätt som innebär potentiellt allvarlig skada för det ledande oppositionspartiet två dagar före ett riksdagsval. Att Public Service genom lögner och förvanskningar aktivt försöker påverka ett riksdagsval måste vara fullständigt oacceptabelt i en demokrati, skriver partiet.

Enligt pressmeddelandet så har partiet varit i kontakt med valobservatörer från OSCE gällande händelsen.

På lördagskvällen meddelade SVT:s Eva Landahl att hon står fast vid beslutet att ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande.

– Jag bedömer att det var ett uttalande som vi behövde markera mot enligt demokratiparagrafen, säger hon.

Hela partiledardebatten går att se på Svtplay.se.