Annons

Stenhårt fokus på sten en publikmagnet i Hägghult

Osby • Publicerad 8 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Något av en säsongsavslutning.

Så kan Stendagen i Svarta Bergen beskrivas, även om det gamla stenbrottet i Hägghult håller öppet torsdag till söndag resten av september.

Annons

Stendagen började annars med några regndroppar, men efterhand sprack himlen upp och solen tittade fram.

– Jag skulle tippa att här är cirka 350 personer idag, säger Mari Arvidsson som arbetar i Svarta Bergen.

Under lördagen kunde besökarna, förutom att se sig om på området, delta i guidningar, kika in hos smeden i smedjan, titta på en drös hantverksutställare, förundras av trollkarlen Mikael ”Tally” Hernströms magi, äta gott och inte minst ge sig ut på en åktur med flotten M/S Klas Bertil (döpt efter eldsjälen Klas-Bertil Nilsson som fanns på plats och berättade under Stendagen).

– Flotten har gått varm sedan den invigdes ifjol. Vi har till och med slitit ut en av motorerna, säger Mari Arvidsson med ett skratt.

Faktum är att hela verksamheten i Svarta Bergen tycks ha gått varm. Antalet besökare under årets säsong beräknas ha ökat jämfört med tidigare – Mari Arvidsson menar att snittet legat på cirka 50 personer om dagen – och inte minst verkar barnfamiljerna ha hittat till Hägghult.

– Egentligen har vädret varit för varmt i sommar, men folk har kommit ändå. Trenden är att antalet barnfamiljer ökar och det är vi glada för. Vi ska satsa ännu mer framöver för att locka hit dem, säger hon.

Svarta Bergen har under september öppet torsdag-fredag 11-15 och lördag till söndag 11-17.

bild 1/3
Full fart i smedjan.
Flera guidningar hölls under Stendagen. Besökarna hade många frågor om det gamla stenbrottet.             Foto: Magnus Wahlström
Trollkarlen Mikael ”Tally” Hernström bjöd på magi.
Full fart i smedjan.
Flera guidningar hölls under Stendagen. Besökarna hade många frågor om det gamla stenbrottet.             Foto: Magnus Wahlström
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons