Allt gick bra, valet gick lugnt till

Har du läst något om hotelser i eller kring vallokaler eller läst någon som ifrågasätter på sociala medier om valet gått rätt till? Simma lugnt. Allt har med största sannolikhet gått rätt till. Att så tvivel om valresultats legitimitet är en viktig del av den nya extremhögerns berättelse. Att kanske inte ens säga rakt ut att ett demokratisk val var riggat eller att fusk förekom, men att antyda och så misstankar. Om högerextrema skulle fokusera på att vinna mandat istället för att hävda att valet är ogiltigt, så skulle de inte lyckas. Alltså återstår att säga att man inte förlorat valet, eftersom valet ändå var riggat.
Christer Mattsson, forskare och expert på naziströrelsen vid Segerstedtinstitutet i Göteborg säger att nazister och andra högerextrema har förberett för att hävda att det pågått valfusk länge. Det är alltså inte på något sätt en överraskning, ett ”larm” eller någon källa till verklig oro, så länge det inte kommer uppgifter från officiella källor. Det svenska valsystemet är just på grund av sitt primitiva upplägg nästan omöjligt att fuska med. En papperslapp i ett kuvert, i en lokal med andra personer närvarande och väljaren som kan se lappen läggas i en låda. Sparade valsedlar i ett stort magasin, som inte bränns förrän man vet att valresultatet inte måste räknas om. Enkelt, säkert och bra.
Samma gäller om högerextrema uppträder hotfullt i samband med vallokaler, fotograferar eller säger att de ska ”punktmarkera” folk och platser. Att NMR eller liknande dyker upp i eller utanför en vallokal handlar inte om att de tror att de kan avskräcka demokrater att rösta, även om det kanske tyvärr kan bli fallet med någon enstaka person. Det handlar att skapa en bild av en demokrati i gungning och att det svenska valsystemet och rättssamhället inte räcker till och att högerkrafterna är starkare än vad de är. Det är mycket olyckligt att dessa demokratifientliga organisationer gör på det här sättet. Men det finns ingen anledning att oroa sig för valet, bara för hur vi ska få stopp på detta ofog.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du haft många smeknamn?

Loading ... Loading ...