Annons

Bröt mot interna kampanjregler

Östra Göinge • Publicerad 9 september 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

I ett utskick till Centerpartiets medlemmar i valkretsen (norra och östra Skåne) uppmanade Sofia Nilsson C-medlemmarna att kryssa henne i valet. Detta ledde till ilska och frågor inom partiet. Enligt en intern överenskommelse får kandidaterna inte använda medlemsregistret och vända sig direkt till medlemmarna på det här sättet i en personvalskampanj.

– Det här uppdagades för några dagar sedan och vi ska ta tag i det efter valet, säger Centerpartiets distriktsordförande Ulrika Axelsson på valdagen.

Annons

– Det är högst olyckligt och vi kommer att utreda det, se vad som har gått fel och var det har brustit. Det är ingenting vi sopar under mattan.

Vad är det ni ska utreda?

– Hur hon har fått ut etiketterna, som enskild kandidat ska man inte få ut detta. Hur det har gått till kan jag inte svara på, jag har aldrig varit med om det innan.

Hur påverkar det här Sofia Nilsson och Centerpartiet?

– Jag kan inte svara på det nu.

När Norra Skåne pratar med Sofia Nilsson (C) på valdagen säger hon att det var ett misstag och att hon har bett om ursäkt.

– Jag ville göra ett utskick till medlemmarna och uppmuntra dem att gå och rösta och kryssa mig. Jag tog kontakt med vår ombudsman och berättade vad jag hade tänkt och fick hjälp med adresserna och betalade för etiketterna, säger Nilsson.

– Jag trodde det var helt okej, jag tänkte fel och glömde bort att det inte var okej enligt en intern överenskommelse. Det var en miss av mig, det var min idé och mitt fel. Sen var det en miss av ombudsmannen som skickade ut etiketterna istället för att påminna mig om att det här inte var okej.

Nilsson beskriver regelbrottet som ”olyckligt”.

– Det här är inget jag har gjort med berått mod. Jag tänkte fel och jag ber om ursäkt för det.

Annons

Vissa medlemmar i Centerpartiet ska inte ha fått Sofia Nilssons utskick och det har tolkats som att hon försökte dölja för några medlemmar vad hon gjorde. Men det förnekar Nilsson bestämt.

– Jag skickade inte ut till dem som jag vet inte kommer kryssa mig, naturligtvis skickade jag inte till övriga toppkandidater. Det är en ekonomisk fråga också, det kostar ju med utskick och det fanns ingen anledning att lägga pengar på det när jag visste att de inte skulle kryssa mig. Men jag försökte absolut inte dölja något, jag trodde ju det var helt okej och hade ingen anledning att dölja det.

– Och det handlar inte om några intrång i register från min sida, ombudsmannen skrev ut etiketterna till mig.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons