Partiledare Stefan Löfven talar under Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani / TT
Partiledare Ulf Kristersson på Moderaternas valvaka på Scandic Continental på Vasagatan i Stockholm. Foto Henrik Montgomery/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) talar under Sverigedemokraternas valvaka på restaurang Kristall i centrala Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT
Partiledare Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets valvaka på Brooklyn Bar i Stockholm. Foto Janerik Henriksson / TT
Skärmdump från TT klockan 22.50.

Löfven: Jag sitter kvar som statsminister

Ett enda mandat skiljer Alliansen och de rödgröna åt, med Vänsterpartiet inräknade, efter söndagens riksdagsval. Det slutgiltiga resultatet presenteras på onsdag.

Resultatet visar ett fortsatt hårfint läge mellan blocken, 40,3 procent till Alliansen och 40,6 procent till de rödgröna, med Vänsterpartiet inräknade. Om detta blir det slutgiltiga valresultatet så får de borgerliga 143 mandat i riksdagen, och de rödgröna 144.

Socialdemokraterna har än så länge 28,4 procent och Moderaterna 19,8 procent.

Det dröjde till omkring 00.30 tills statsminister Stefan Löfven tog till orda på Socialdemokraternas valvaka.

– Vi hade velat se ett bättre resultat, det är ingen tvekan om det. Men trots det så har väljarna gjort Socialdemokraterna till det största partiet. Men valresultatet är fortfarande oklart, sa Stefan Löfven och var tydlig med att han sitter kvar som statsminister.

– Jag kommer att verka med lugn som statsminster och med respekt för väljarna och det svenska valsystemet.

Stefan Löfven förklarade även att han helst ser att blockpolitiken blir ett minne blott.

– Det finns ingen sida som fått egen majoritet – vi kommer behöva blocköverskridande överenskommelser. Oavsett valutgång så borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning, sa han.

Statsministerns besked bekräftades senare under måndagen, då Anders Ygeman (S) meddelande ett samlat pressuppbåd att Socialdemokraterna i det längsta tänker arbeta för en socialdemokratisk statsminister.

– Vi kommer att hålla för oss själva vilka kontakter vi har med de andra partierna och hur det går till. Det är en känslig process och vill undvika att de andra partierna låser sig. Men vi har sagt att vi är beredda att regera över blockgränsen, även om de rödgröna blir störst, säger han.

– Om jag ska vara ärlig så utgår jag ifrån att det blir en socialdemokratisk statsminister i en framtida regering, oavsett hur den ser ut, eftersom partiet är det överlägset största i riksdagen.

Huruvida Vänsterpartiet är en potentiell partner i en rödgrön regeringsbildning var något som Socialdemokraterna inte ville ge ett tydligt budskap kring på måndagen.

Till Expressen sa SSU:s ordförande Philip Botström att Sverigedemokraterna är det enda parti som han inte vill samarbeta med.

När Ulf Kristersson steg upp på scenen på Moderaternas valvaka på valkvällen så var det dock med ett tydligt budskap: Att han vill bli Sveriges nästa statsminister i en ny Alliansregering.

– Jag hyser inget personligt agg mot Stefan Löfven. Jag skyller på sak och person. Nu ska statsministern Stefan Löfven avgå, sa Ulf Kristersson.

– Alldeles självklart hade vi önskat ett ännu bättre valresultat, men vi ska vara stolta ändå.

Sverigedemokraterna har 17,6 procent av rösterna och är därmed tredje största parti – ett sämre resultat än vad SVT:s vallokalsundersökning preliminärt visade.

Detta till trots så var det en triumferande Jimmie Åkesson som mötte sina partikamrater på SD:s valvaka.

– Vi stärker vår vågmästarroll, vi ökar våra mandat i riksdagen, vi ser att vi kommer få ett oerhört inflytande över det som händer i Sverige de närmaste veckorna, månaderna, åren. Det kan ingen ta ifrån oss, sa Jimmie Åkesson.

– Nu är det upp till dig Ulf Kristersson, hur ska du byta regering? Ska du välja Stefan Löfven eller ska du välja Jimmie Åkesson – nu får vi svar på den frågan.

Kristdemokraterna har 6,4 procent och är därmed långt över riksdagsspärren, till skillnad från Miljöpartiet som nu fått 4,3 procent av rösterna.

Vänsterpartiet går framåt med 2,1 procentenheter i jämförelse med förra valet och hamnar därmed på 7,9 procent.

– Vi är ett av de partier som är vinnarna i det här valet, deklarerade partiledaren Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets valvaka.

Liberalerna ligger på 5,5 procent och Centerpartiet på 8,6 procent.

– Jag är stolt att vi tagit striden för värderingar, att vi spått stadigt när andra vänt kappan efter vinden. Att vi slagit näven i bordet för medmänsklighet mot främlingsfientlighet, sa Annie Lööf på Centerpartiets valvaka.

Läs mer: