Följ valet direkt på Norra Skåne.se

Live Norra Skånes ledarskribent Martina Jarminder om det senaste under valkvällen. Följ direktrapporteringen här.

Martina Jarminder Martina Jarminder 10 september, 201801:03

Jag tackar för mig och tack till er som följt vår liveuppdatering!

Martina Jarminder Martina Jarminder 9 september, 201823:59

Socialdemokraterna förlorar efter en fullbordad räkning hela 7.1 procent i kommunvalet. Stämningen är sannolikt mycket låg på eventuella S-märkta valvakor. SD och M ökar båda med 3.1 respektive 3.6 procent, så där lär stämningen vara högre.

Martina Jarminder Martina Jarminder 9 september, 201823:45

Med 29 av 32 valdistrikt räknade står Sverigedemokraterna ohotade som segrare i Hässleholm. Socialdemokraterna förlorar hela fem mandat. Det politiska landskapet ritas om.

Martina Jarminder Martina Jarminder 9 september, 201822:39

Bara sex distrikt räknade hitintills, men Sverigdemokraterna är i trygg ledning i Hässleholm, med dryga 28 procent.

Martina Jarminder Martina Jarminder 9 september, 201822:18

Resultaten från kommunvalen börjar så småningom dyka upp, även om inte många kretsar är räknade. Ser ut som om det skulle kunna bli några spännande förändringar på kommunal nivå, återvänder när vi vet mer.

Martina Jarminder Martina Jarminder 9 september, 201820:35

Sverigedemokraterna har, precis som väntat, gått särskilt bra bland män inom LO, där partiet får 26 procent, enligt prognosen. Där förlorar S många väljare till SD.

Martina Jarminder Martina Jarminder 9 september, 201820:30

Sverigedemokraterna går alltså upp med nästan samma siffra som Socialdemokraterna går ner. Det har tidigare varit ganska stort ”läckage” mellan S och SD. I valrörelsen har det mest talats om att Moderaterna förlorar väljare till SD, men det kan visa sig att det är S som förlorat mest, även om det garanterat inte är så enkelt som att rörelsen skett S till SD.

Martina Jarminder Martina Jarminder 9 september, 201820:07

Enligt Sveriges Televisions vallokalsundersökning Valu, så går Sverigedemokraterna som väntat kraftigt framåt och landar på 19.2 procent och blir därmed näst största parti. Framåt går också Vänsterpartiet, Centerpartiet och överraskande Kristdemokraterna, som går från uträknade till dryga 7 procent. Miljöpartiet svävar precis ovanför fyraprocentsspärren. Både Socialdemokraterna och Moderaterna går mot historiska valförluster, om den här prognosen är rättvisande. Det blir också dött lopp mellan blocken.

Martina Jarminder Martina Jarminder 9 september, 201819:45

41 procent anger att de bytt parti sedan förra valet. Det är rekord sedan mätningarna började. Vanligtvis sker partibyten inom blocken, men väljarna har visat tendenser till att vara rörligare än vanligt inför det här valet, så det är förmodligen inte givet.

Martina Jarminder Martina Jarminder 9 september, 201819:17

Om du är en av dem som lagt märke till att Jan Björklund verkar ha tillbringat hela valrörelsen i blå gymnastikskor och samma matchande blå skjorta, så har du rätt i det. Björklund säljer nu sin blå skjorta, som han poängterar är i storlek L, inte S eller M, på Tradera. Den är i skrivande stund uppe i drygt 30 000 kronor. Skjortan överlämnas av Björklund personligen. https://www.tradera.com/item/343220/321533153/valanvand-skjorta-till-salu

Martina Jarminder Martina Jarminder 9 september, 201818:29

Runt om i landet rapporteras om långa köer till vallokalerna. Det beror bland annat på att man försöker se till att väljarna får gå fram och ta valsedlar en och en, så valhemligheten värnas och ingen kan se vilket partis valsedlar du tar. Förhoppningsvis beror det också på högt valdeltagande. Bland annat har det rapporterats om högt valdeltagande från stadshuset i Hässleholm.

Martina Jarminder Martina Jarminder 9 september, 201818:15

Hej! Jag heter Martina Jarminder och är politisk redaktör på Skånska Dagbladet och ledarskribent på Norra Skåne. Jag kommer att uppdatera flödet med sådant jag tycker är viktigt och intressant under valkvällen.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du haft många smeknamn?

Loading ... Loading ...