Frank Andersson är död. Han blev 62 år gammal. Foto: TT

Frank Andersson död

Den forne brottningsstjärnan Frank Andersson, 62 år, är död. Tidigt under söndagen drabbades av komplikationer efter en svår hjärtoperation.
– Det är jävligt tragiskt, säger brottarprofilen, Peter Carlson.

Det var på torsdagen som Frank Andersson, under en åtta timmar lång operation, fick ett mekaniskt hjälphjärta. Detta för att kunna klara av en kommande hjärttransplantation.
Frank Andersson hade haft problem med hjärtat under en längre tid. 2015 opererade man in en defibrillator som skulle sätta i gång hjärtat om det stannade.
Men den senaste tiden förvärrades problem och den forne brottarstjärnan fick åka akut till sjukhus. Där konstaterade läkarna att hjärtats vänstra kammare hade slutat fungera och att hjärtsvikten var svår.
Det mekaniska hjälphjärtat skulle få i gång blodcirkulationen och göra Frank Andersson stark nog att klara en transplantation.
Tidigt på söndagen orkade dock inte hans hjärta längre.
Frank Andersson somnade in med sina närmaste runt omkring sjukbädden.
– De vet inte exakt vad som hänt, men hans hjärta orkade inte till sist. Den livsuppehållande hjälpen stängdes av nu under eftermiddagen, säger brorsonen Svante Andersson till Expressen.
– Han hade ett stort hjärta, men det var inte tillräckligt starkt den här gången. Den här matchen blev för tuff.
Peter Carlson, Hässleholm, var jämnårig med Frank Andersson och har tillbringat många timmar med honom.
– Vi var på många landslagsläger som ungdomar och juniorer, och det enda jag kan säga är att det är jävligt tråkigt, säger Peter Carlson.
– Han var en av de bästa brottarna vi haft i landet, och kanske den mest underhållande, säger Peter Carlson.
Även efter Frank Anderssons karriär träffades de vid ett antal tillfälle.
– Han var alltid lika trevlig. Det hela är jävligt tragiskt, säger Peter Carlson.
Frank Andersson brottades i mellanvikt. Han tog VM-guld 1977, 1979 och 1982. 1977 tilldelades Frank Andersson Bragdguldet. Han tillhörde de så kallade 56:orna, det gemensamma namnet på fem av Sveriges genom tiderna största idrottare: Björn Borg, Ingemar Stenmark, Thomas Wassberg, Linda Haglund och Frank Andersson.
Efter karriären livnärde Frank Andersson sig som tv-kändis i olika tävlingsprogram, däribland Robinson Vip, Mästarnas mästare och Let’s dance. I somras skulle han deltaga i Farmen VIP, men tvingades avbryta inspelningen i sommar på grund av hjärtproblemen.