Fram till i dag, söndag middag har 6 350 förtidsröstat i Stadshuset i Hässleholm. Ann-Marie Palmgren har tjänstgjort som röstmottagare sedan starten den 22 augusti. - Vi har haft en jämn ström av röstande hela tiden, säger hon.Sverigedemokraternas vallistor har haft en strykande åtgång i vallokalen. Foto: Stefan Olofson
Jeanette Thelander tar emot röstkort på löpande band i Farstorps skola. Hon och Jenny Silvander, röstordförande i valdistrikt Hästveda västra, tjänstgör i vallokalen från start till stängning. Sedan är det dags att räkna alla röster. Foto: Stefan Olofson

Högt valdeltagande och stor åtgång på SD:s valsedlar i Hässleholm

farstorp/Hässleholm – Puh, säger Jeanette Thelander, som var på plats i Farstorps skola redan 7.30 på söndagsmorgonen som röstmottagare för att ta emot de första som skulle rösta när vallokalen öppnade klockan 8.00.

Jenny Silvander, röstordförande i valdistrikt Hästveda västra, sköter vallokalen i Farstorps skola från öppning till stängning klockan 20 i kväll tillsammans med Jeanette Thelander.
– Det har varit en jämn ström av röstande hela dagen. Hittills har hundratals lagt sina röster till riksdag, region och kommunfullmäktige, berättar Jeanette Thelander när tidningen besöker vallokalen vid 13-tiden.
Båda säger att det känns som om valdeltagandet är mycket högt.
Alla från Hästveda, som bor väster om stambanan röstar numera i skolan i Farstorp. De 700 bofasta invånarna i Farstorps församling bildar gemensamt valdistrikt med Hästveda västra.

Det har varit en del knorr bland de Hästvedabor som måste köra till skolan i Farstorp för att rösta.
– En del tar det som en söndagsutflykt och har inget emot det, andra är inte så förtjusta i det, säger Jeanette Thelander.
Utanför vallokalen träffar tidningen ”Siv,” som kört från Hästveda för att rösta.
– För min del spelar det ingen roll. Jag skulle egentligen förtidsrösta, men så kom det annat emellan och då hade jag inget annat val än att köra hit. För rösta ska man, säger hon.
Dagen är inte slut för röstmottagarna i Farstorps skola när lokalen stänger klockan 20.
– Då börjar vi med röstsammanräkningen. Fast vi stänger inte dörren. Vem som helst är välkommen hit fram tills vi har räknat färdigt, säger Jeanette Thelander.

I Stadshuset i Hässleholm har vallokalen varit öppen för förtidsröstning sedan den 22 augusti. Här kan man bara förtidsrösta, även på valsöndagen.
– Till och med i fredags hade 5 500 förtidsröstat. I lördags fick vi in 750 och i dag, söndag har vi hittills fått in runt hundra förtidsröster. Vi har haft röstande i Stadshuset i stort sett hela tiden sedan vi öppnade, berättar röstmottagare Anne-Marie Palmgren.
I förra valet var det ungefär lika många som valde att förtidsrösta i Stadshuset.
Anne-Marie Palmgren har arbetat i vallokalen i Stadshuset sedan den 22 augusti.
Vissa partiers valsedlar får fyllas på mer än andras emellanåt.
Moderaterna och Socialdemokraterna har gått åt. De är ju stora. Sverigedemokraternas gula, blå och vita valsedlar har haft en strykande åtgång också, konstaterar röstmottagarna.

Dagens fråga

Har du någon att fira jul med?

Loading ... Loading ...