Sverigedemokraternas valvaka i Hässleholm. Foto: Stefan Sandström.

Så röstade hässleholmarna i riksdagsvalet

Samtliga valdistrikt i Hässleholms kommun har nu räknat riksdagsrösterna och de stora vinnarna är Sverigedemokraterna.

När samtliga röster till riksdagen är räknade i Hässleholms kommun visar det sig att Sverigedemokraterna ökat 5,8 procentenheter jämfört med riksdagsvalet 2014. I år har de fått 29,4 procent av rösterna jämfört med 23,6 procent vid senaste valet.

Patrik Jönsson, SD:s förstanamn på listan, följde valvakan från Stockholm med blandade känslor. Nationellt är siffrorna en besvikelse, menar han, även om partiet ökat kraftigt.
– Jag är missnöjd eftersom jag hade förväntat mig att vi skulle få över tjugo procent på riksplanet. Men allting tyder på att vi blir Hässleholms största parti och jag känner mig mycket rörd och hedrad.
Mycket pekar på att Sverigedemokraterna blir Hässleholms största parti och därmed går om Socialdemokraterna.
Patrik Jönsson spår nu ett samarbete med i första hand Moderaterna och Kristdemokraterna.
– Tillsammans borde vi kunna få egen majoritet. Vi välkomnar även Liberalerna men de har varit njugga även om personkemin är god och vi ofta tycker lika.

Hanna Nilsson:

– Det är jätteroligt. Vi har haft på känn och känt vilken otrolig medvind vi haft, men inte vågat tro på det.

De stora förlorarna är Socialdemokraterna som minskar med 4,5 procentenheter till 25,5 procent jämfört med valet för fyra år sedan. Även Miljöpartiet tappar mycket i Hässleholms kommun i riksdagsvalet – från 6,8 procent till 3,0 procent.

Bland partierna som går framåt finns även Kristdemokraterna (+2,1 procent) och Vänsterpartiet (+1,4 procent) och Centerpartiet (+0,8 procent), medan Moderaterna backar till 18,0 procent (-0,9) i riksdagsvalet.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...