Segrarna jublar i regionen

Skåne Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans med Kristdemokraterna kan se fram mot fler mandat i Region Skåne.

Trenden följer opinionsundersökningar som föregått valet hela sommaren.
Miljöpartiet gör ett av sina sämre val och besvikelsen går inte att ta miste på.
– Vi har haft en mycket bra och intensiv valrörelse och jag tycker att vi på ett tydligt sätt har fått ut vårt budskap till de skånska väljarna, säger Dolores Öhman.
Miljöpartiet gick bättre i förra regionvalet än på riksnivå och fick en plats vid maktens grytor genom att bilda ett rödgrönt styre med Socialdemokraterna.
Regionvalets röster räknas sist och ger ingen klar bild av hur majoritetsförhållandena blir förrän sent på söndagskvällen.
Men med den trend som redovisas i början på valkvällen finns det en stor oro hos de gröna att det rödgröna styret kan falla.
– Allt kan hända, säger Dolores Öhman.

På Vänsterpartiets valvaka på Gustav Adolfs torg i Malmö steg jublet när SVT:s valundersökningen dök upp på tv-skärmen.
Vänsterpartiet gör ett stort ryck framåt och Sara Svensson, gruppledare för V i region Skåne är jublande glad och inte minst nöjd över att partiets politik fått så stort genomslag hos väljarna.
Men om det räcker till maktskifte är fortfarande ett osäkert kort.
‑Generellt gjorde vi ett starkare val än i riket förra gången och jag tror att vi gör det det här valet också. Människor är trötta på ökade klyftor i samhället och rasism. Det känns som om Vänsterpartiet kommer mycket väl ut i det här regionvalet. Våra budskap är tydliga om hur vi ska åtgärda de problem som sjukvården dras med. Vi har dessutom mycket hög trovärdighet i sjukvårdsfrågorna, säger Sara Svensson.

Moderaterna gör ett av sina sämsta val på mycket länge, men Carl Johan Sonesson, moderat regionråd i opposition ser ändå fram mot ett maktövertagande av alliansen i Region Skåne.
Kristdemokraterna och centern rycker fram.
– När opinionssiffrorna på riksplanet pekade på ett litet övertag för de rödgröna så var det jämt lopp i regionen. Det innebär förmodligen att vi gör ett bättre val i Skåne än i riket. Vi har gjort en bra valrörelse där jag tycker vi har fått ut våra viktiga frågor om kortare vårdköer och bättre infrastruktur i Skåne.
Vi har sagt rakt ut vad vill och faktiskt kommit mycket väl ut i regionen med våra frågor. Alliansen borde kunna vara det största blocket och driva en bättre politik för sjukvården och kommunikationerna i vårt län, säger Carl-Johan Sonesson.
Helst hade han ju sett att Moderaterna fått fler röster.

Gilbert Tribo, liberal gruppledare konstaterar att Sverigedemokraterna gör ett bra val.
– Utifrån det förra valresultatet ser årets inte ut att bli någon större skillnad.
Patrik Jönsson, SD:s frontnamn i regionen ser nu ett större inflytande för SD i regionen.
– Min förhoppning är att vi släpper fördomarna. Vi stänger inga dörrar.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är du rädd för att det ska börja brinna hemma?

Loading ... Loading ...