Foto: TT/Arkiv

Alliansen förlorar mandat efter valmiss

Inrikes De rödgröna drygar ut sin ledning med ett mandat sedan Centerpartiet tappat ett mandat till Sverigedemokraterna.
Orsaken är att ett resultatet för ett distrikt i Västra Götaland bokförts fel.

När resultatet räknats samman under valnatten stod det 144 mandat till de rödgröna och 143 till Alliansen. Men på måndagskvällen justerades detta till 144-142.
– Det beror helt enkelt på att det är en valdistrikt som hade råkat rapportera in landstingsvalet som riksdagsval. Det upptäcktes idag och rättades vid 18.18, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten, till Aftonbladet.

Det är i ett distrikt i norra Västra Götaland som felet begicks. När felet korrigerades tappade Centerpartiet ett mandat till Sverigedemokraterna vilket innebär att att de rödgrönas ledning drygades ut med ett mandat och att Sverigedemokraterna totalt fick 63 mandat och Centerpartiet 30.
– Vi upptäckte själva det här i kväll och har inte haft tid att prata med ansvariga för det valdistriktet. Man får väl utgå från att det är den mänskliga faktorn, och ha förståelse för att att det rapporterades in sent på natten och att valarbetarna var väldigt trötta, säger Lars Aden Lisinski till Aftonbladet.

Läs mer: