Litteratur/recension

Arbetarroman med annorlunda anslag

Bengt Ohlsson. Foto: Sarah Mac Key
Artikel Litteratur/recension Thomas Almqvist har läst Bengt Ohlssons nya roman De dubbelt så bra.

De dubbelt så bra är ett stycke svensk 1900-talshistoria i romanform och från ett annorlunda perspektiv. På samma gång är det en berättelse om en stor och förbjuden kärlek.

Första världskriget närmar sig sitt slut och fjortonåriga Arvid och hans pappa drar till Norrland för att arbeta i skogen. Sjuttonåriga Ragnar vill göra karriär inom det militära. När finska inbördeskriget bryter ut, rymmer han hemifrån och ansluter sig till Svenska brigaden för att slåss mot de röda. Arvids och Ragnars öden möts och flätas samman.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kluvna känslor inför gymnasiets återöppning

Snart kommer eleverna. Gymnasieskolan öppnar igen, sedan scheman justerats för att motverka trängsel och smittspridning. Arkivbild.
Snart kommer eleverna. Gymnasieskolan öppnar igen, sedan scheman justerats för att motverka trängsel och smittspridning. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Skolstarten har spridits ut på flera dagar. Scheman har justerats och stora samlingar i aulan slopats. Allt för att undvika trängsel.
Men det finns ändå en del oro inför höstterminen då hela gymnasieskolan åter öppnar.

Våren 2020 går till historien som den då landets alla gymnasieelever fick hålla sig hemma och bli undervisade på distans. Men inom någon vecka ska flera hundra tusen tonåringar och tiotusentals lärare åter vara på plats i skollokalerna. Statistiken visar att ungdomar inte driver spridningen av covid-19 och lärare insjuknar inte i högre grad än andra yrkesgrupper, motiverade Folkhälsomyndigheten beslutet i slutet av maj.

Sedan dess har gymnasieskolan förberett för en hösttermin med alla på plats – men så utspridda som möjligt. Det innebär bland annat terminsstart utspridd på flera dagar, skoldagar med flera starttider, raster lagda omlott och olika entréer för olika grupper, förklarar Per-Arne Andersson, avdelningschef vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Det är ett grannlaga arbete att lägga schema så det blir bra för alla, men ingen vill nog gå tillbaka till situationen som rådde i våras, säger han.

Skippa bussen

Att tänja på schemat görs framför allt för att det inte ska bli för trångt på bussar och tåg.

– Vi har en hel gymnasieby i centrala Luleå dit 2 400 elever ska ta sig, så kollektivtrafiken är en akilleshäl. Vi för en dialog med bussbolaget att i en kampanj uppmana ungdomar att använda andra färdsätt – alla kanske inte behöver åka buss. Vi försöker också glesa ut i schemat så att alla inte börjar samma tid, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef i Luleå kommun.

Huvudregeln är alltså att undervisningen ska ske i skolan. Men räcker inte kampanjer och flextid för att minska trycket på kollektivtrafiken så kan huvudmännen besluta om viss distansundervisning.

– Det är möjligt att vi kommer att hålla en del lektioner på fjärr för att alla inte ska komma in till skolan på morgonen, säger Eva Lindbäck.

Utan ombyte

Men de skolansvariga måste också planera för så lite trängsel som möjligt på skolområdet. Skolluncherna blir en utmaning.

– Inne i matsalen går det att sitta utspridda men det kan bli alldeles för tätt i kön in. Därför schemalägger vi så att vi styr eleverna och personal ska finnas på plats för att hjälpa till. Vi undviker också alla stora samlingar i aulan, säger Torbjörn Hanö, rektor för Polhemsskolan i Lund – en av landets största gymnasieskolor med drygt 2 600 elever.

Idrottslektionerna måste också coronaanpassas.

– Vi har fått lägga in fler idrottslektioner utan ombyte för att undvika trängsel i omklädningsrummet. Det är planering in i minsta detalj utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Eva Lindbäck.

Risk för dubbelarbete

Trots allt pusslande tycker hon att det är bra att gymnasieskolan åter öppnar.

– Det är väldigt roligt och väldigt viktigt att vi får starta höstterminen med att ha eleverna i skolan, inte minst de nya eleverna i årskurs 1. Men alla elever mår bäst av att få träffa varandra och sina lärare.

Hon får medhåll av Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

– Jag tror att de flesta gymnasielärare är positiva till att skolan öppnar och att de får träffa eleverna igen. Men av samtal till oss att döma känner många samtidigt oro, säger hon.

Hon syftar på den höga arbetsbelastning som lärare i grundskolan vittnat om under vårterminen, då de både fick undervisa elever på skolan och hemmavarande elever.

– Man orkar inte så hur länge som helst. Därför borde man planera för att undvika dubbelarbete. Det är ju möjligt att tjänstfördela så att lärare som behöver jobba hemifrån får distansundervisa de elever som är hemma, och att lärarna på skolan får koncentrera sig på de elever som är på plats. Den kartläggningen hade man kunnat börja med före sommarlovet. Och har den redan gjorts hade man kunnat informera om den, säger Åsa Fahlén.

Torbjörn Hanö nämner ett annat orosmoln: risken för ökad smittspridning i samhället med sjukskrivningar som följd.

– Det är svårt att få tag på kvalificerade lärarvikarier. Så det finns en risk för att vi inte kan ge eleverna bra undervisning om sjuktalen går upp. Jag är också bekymrad över elevers och personals mentala hälsa. Den oro som pandemin väckt hos många syns ju inte utanpå.

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Saker gymnasieskolorna ska ha koll på

Skolverket har listat råd till skolhuvudmännen när gymnasieskolan återgår till ordinarie undervisning. Några av dessa är:

Möblera klassrummen luftigt.

Öka avståndet mellan sittplatser i matsal, kafé, bibliotek och liknande platser.

Undvik i möjligaste mån större samlingar av elever.

Det är viktigt att schemalägga så att inte för många elever börjar skolan, slutar eller har rast vid samma tidpunkt.

Stimulera elever att vistas utomhus under raster.

Samla inte många personer i samma lokal, exempelvis vid föräldramöten.

Överväg om viss undervisning kan förläggas utomhus.

Undvik inslag i undervisningen som inkluderar närkontakt, till exempel i ämnet idrott och hälsa.

Källa: Skolverket

Sport

Vegas tog topplacering efter förlängning

Vegas firar segern över Colorado i NHL-ishockeyn.
Vegas firar segern över Colorado i NHL-ishockeyn.
Foto: JASON FRANSON/The Canadian Press/AP/TT
Sport
Sport Med bara sekunder kvar av förlängningen besegrade Vegas Colorado i seedningskvalet i NHL-ishockeyn.
Vegasmålvakten Robin Lehner räddade 32 puckar i 4–3-vinsten.
I mötet mellan Philadelphia och Tampa Bay lämnade Victor Hedman isen med en vristskada.

Med 16 spelsekunder kvar satte Vegas Alex Tuch den avgörande pucken mot Colorado och laget rankas därmed etta i västra konferensen.

Härnäst väntar Chicago för Vegas.

– Det blir kul att möta dem, det är ett bra lag och jag har stor respekt för dem, säger Robin Lehner om sin tidigare klubb.

Avgordes i slutsekunderna

Både Vegas och Colorado var redan klara för åttondelsfinal och det så kallade seedningskvalet handlade om att, på pappret, kunna få ett lättare motstånd senare i slutspelet. Vegas som vann matchen mot Colorado i Edmonton med 4–3 möter nu åttonderankade Chicago när Stanley Cup-slutspelet drar i gång. Tvåan Colorado möter sjunderankade Arizona.

– Ju högre rankning desto lättare fortsättning. Så är det. Det finns ingen enkel väg när slutspelet startar, men det finns definitivt några alternativ som är lite enklare än andra, sade Vegas-tränaren Peter DeBoer till nhl.com i fredags.

Vegas gjorde matchens första mål i början av andra perioden då Jonathan Marchessault tippade in ett skott av Shea Theodore efter en passning av William Karlsson.

Marchessault gjorde sitt andra mål i början av tredje vilket gav Vegas ställningen 3–2. Den ställningen höll sig tills det var dryga minuten kvar av perioden då Colorados JT Compher satte 3–3 och tog mötet till förlängning.

Förlängningen var mållös fram till slutsekunderna då Alex Tuch efter en passning från Mark Stone fick in ett vristskott från vänsterkanten.

Hedman skadad

I nattens andra seedningsmöte i Toronto besegrade Philadelphia Tampa Bay med 4–1. Nicolas Aube-Kubel gjorde två av Philadelphias mål och svenske Tampa Bay-backen Victor Hedman haltade av isen i första perioden med en skadad högervrist.

Även Philadelphia och Tampa Bay är slutspelsklara och med vinsten rankas Philadelphia etta bland lagen i östra konferensen, och möter Montreal i åttondelsfinalen. Tampa Bay möter antingen Toronto eller Columbus.

Emma Gyllestad/TT

FAKTA

Fakta: Playoff och seedningskval

NHL-ishockeyns Stanley Cup-slutspel har i år ett specialutformat upplägg. 24 lag, till skillnad från normala 16, deltar och samtliga matcher spelas i de kanadensiska städerna Edmonton och Toronto, där lagen också bor, för att undvika risken för smittspridning av covid-19.

Grundserien avbröts i förtid och de fyra bästa lagen från respektive konferens, när tabellen avslutades, är direktkvalificerade till åttondelsfinalerna som, i vanlig ordning, spelas i bäst av sju matcher. Men för att seeda lagen inför slutspelet spelar Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia (i den östra konferensen) samt St Louis, Colorado, Vegas och Dallas (västra) i två gruppspel där alla möter alla en gång. Seedningen ligger sedan till grund för hur lagen senare möts i slutspelet.

16 lag gör samtidigt upp om de åtta återstående platserna i åttondelsfinalspelet. De möts i åtta så kallade playoff-möten i bäst av fem matcher där ställningen är som följer.

Östra konferensen:

Pittsburgh–Montreal, 1–3 i matcher (Monteral vidare)

Carolina–New York Rangers, 3–0 (Carolina vidare)

New York Islanders–Florida, 3–1 (New York Islanders vidare)

Toronto–Columbus, 2–2

Västra konferensen:

Edmonton–Chicago, 1–3 (Chicago vidare)

Nashville–Arizona, 1–3 (Arizona vidare)

Vancouver–Minnesota, 3–1 (Vancouver vidare)

Calgary–Winnipeg, 3–1 (Calgary vidare)

Sport

Norén tappar placeringar i San Francisco

Alex Norén är ensam svensk kvar i PGA-mästerskapet i San Francisco.
Alex Norén är ensam svensk kvar i PGA-mästerskapet i San Francisco.
Foto: Jeff Chiu/AP/TT
Sport
Sport

Alex Norén, ensam svensk kvar i PGA-mästerskapet i San Francisco, tappade placeringar under lördagens spel.

Tredje rundan avslutades på 73 slag, tre över par, och Norén återfinns på plats 34.

Även kinesen Li Haotong, som ledde efter fredagens spel, har halkat efter. Också han gick rundan på 73 slag och ligger nu på plats 13.

I topp är det fyra gånger amerikanskt. På första plats Dustin Johnson som avlutade lördagens spel på 65 slag, tätt följd av Scottie Scheffler (65 slag), Cameron Champ (67 slag) och Collin Morikawa (65 slag).

– Jag puttade väldigt bra i dag. Det var avgörande, säger Johnson som fick till åtta birdies under rundan.

En amerikan som inte lyckades lika bra under lördagen var Tiger Woods. Golflegendaren rasade från plats 15 till plats 59 efter en runda på 72 slag.

Utrikes

Oroliga föräldrar bävar inför skolstart i USA

För många amerikanska barn har skolan börjat, med undervisning på plats i klassrummen för första gången sedan i mars då skolorna slog igen sina portar på grund av coronapandemin.
För många amerikanska barn har skolan börjat, med undervisning på plats i klassrummen för första gången sedan i mars då skolorna slog igen sina portar på grund av coronapandemin.
Foto: Brynn Anderson/AP/TT
Utrikes
Utrikes Lärare och föräldrar i det hårt virusdrabbade USA står inför svåra val när skolor börjar öppna igen. Ska man som förälder skicka iväg sina barn med risk för att de smittas eller låta dem stanna hemma? Lärare oroas även för sin egen säkerhet – och protesterar högljutt.

"Här vilar en student, från Green Bay, som smittades med covid-19 i skolan." På gråmålade kartongplakat utformade som gravstenar har protesterande lärare, som liksom många föräldrar också oroas av skolöppningarna, skrivit sina budskap i versaler. Bilder publicerade på Twitter visar hur lärare i delstaten Wisconsin går till storms mot att undervisning återigen sker på plats i klassrummen.

I Chicago, Milwaukee och Philadelphia genomförde lärare nyligen en bilburen protestfärd då de tutande åkte genom gatorna för att visa sitt missnöje.

– Jag vill inte att jag eller mina elever ska hamna i farozonen. Jag har ingen lust att vara en del av ett experiment, sade grundskoleläraren Andrea Parker från Chicago, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Protesterna från föräldrar och lärare verkar haft effekt. Nyligen bestämdes det att skolorna i Chicago ska starta på distans i september.

Hur många virusfall krävs?

En fråga många ställer sig är hur många nya virusfall som krävs för att skolorna ska kunna stängas igen. Rektorer och lärare har fått vaga, varierande och ibland även motstridiga svar på detta från myndigheterna. Och enligt en undersökning från Ipsos som den amerikanska public servicekanalen NPR har låtit göra, är 82 procent av de tillfrågade lärarna oroliga för skolstart på plats. Två tredjedelar av dem föredrar att undervisningen ska ske på distans i första hand.

På vissa håll har skolstarten redan ägt rum, något som snabbt har lett till nya virusfall. Elever och lärare har satts i karantän och skolor har stängts temporärt för fysisk undervisning.

Hur situationen ser ut skiljer sig åt mellan delstaterna och de olika skoldistrikten. I New York räcker det med två virussmittade elever i två olika klasser för att hela skolan kan stängas. I Kalifornien krävs det enligt direktiven fem procent coronafall bland elever och lärare innan skolorna bör bomma igen, skriver New York Times. I skolor med ett stort antal elever skulle det innebära många nya smittade. Riktlinjerna i Mississippi anger att skolor "kan överväga" stängning om elever i minst tre klasser samtidigt drabbas av virus.

På många håll väljer man dock att inleda skolstarten på distans. Och i de skolor som verkligen slår upp sina portar har olika typer av försiktighetsåtgärder vidtagits, som till exempel att elever och personal ska bära munskydd och att en del av undervisningen ska ske utomhus.

Lär sig sämre på distans

Det är inte alla föräldrar som har möjlighet att låta sina barn stanna hemma och valmöjligheterna är en klassfråga. Studier visar att barn från familjer med låga inkomster lär sig sämre på distans, enligt professor Greg J Duncan vid University of California. Och familjer med större resurser är betydligt mindre benägna att ta risker.

– Minsta risk för att deras barn ska bli smittat kommer sannolikt få dem att fatta ett snabbare beslut än familjer med låga inkomster, säger Greg J Duncan till New York Times.

Samtidigt finns ett stort behov hos föräldrar av att få en mer solid och välunderbyggd vägledning inför skolstarten.

– De vill ha fakta som gör att de kan känna att de har en plan som de kan utgå ifrån och lita på, säger Annette Campbell Anderson, avdelningschef vid Johns Hopkins University.

– Vi behöver verkligen det. Vi behöver den typen av data, säger Annette Campbell Anderson till New York Times.

Helena Nordenberg/TT

Föräldrar, lärare och elever protesterar i New York. De vill inte att skolorna ska öppna för undervisning på plats igen.
Föräldrar, lärare och elever protesterar i New York. De vill inte att skolorna ska öppna för undervisning på plats igen.
Foto: Bebeto Matthews/AP/TT
För många amerikanska barn har skolan börjat, med undervisning på plats i klassrummen för första gången sedan i mars då skolorna slog igen sina portar på grund av coronapandemin.
För många amerikanska barn har skolan börjat, med undervisning på plats i klassrummen för första gången sedan i mars då skolorna slog igen sina portar på grund av coronapandemin.
Foto: Brynn Anderson/AP/TT
Föräldrar, lärare och elever protesterar i New York. De vill inte att skolorna i delstaten ska öppna för undervisning på plats igen.
Föräldrar, lärare och elever protesterar i New York. De vill inte att skolorna i delstaten ska öppna för undervisning på plats igen.
Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

FAKTA

Fakta: Skolor öppnar i USA

Över 160 000 människor har avlidit av covid-19 i landet sedan viruset först identifierades i USA i januari.

I flera delstater i USA har skolor återigen öppnat för undervisning på plats. För tiotusentals elever runtom i USA innebar det första skoldagen i klassrummet sedan nedstängningen av skolorna i våras.

I USA har skolöppningarna blivit en politisk stridsfråga där den republikanske presidenten Donald Trump gjort återöppningen av skolorna till en del av sin återvalskampanj. New Yorks guvernör Andrew Cuomo har gett sitt klartecken om att skolorna kan öppna i delstaten, som drabbats mycket hårt av coronaviruset och där över 32 000 människor har dött.

Källor: Reuters, New York Times.

Utrikes

100 dagar utan coronaspridning i Nya Zeeland

Vardagen för nyzeeländare påminner numera om hur den var före pandemin. Här ett kafé i Christchurch.
Vardagen för nyzeeländare påminner numera om hur den var före pandemin. Här ett kafé i Christchurch.
Foto: Mark Baker/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya Zeeland har inte haft några fall av inhemsk coronaspridning på 100 dagar.
– Vi har sett utomlands hur snabbt viruset kan komma tillbaka … vi måste vara beredda på att snabbt utplåna eventuella framtida fall, säger Ashley Bloomfield vid hälsoskyddsmyndigheten.

Det finns fortfarande över 20 aktiva coronafall i Nya Zeeland, men det handlar om personer som man har upptäckt vara smittade i samband med att de kommit in i landet. De personerna hålls också isolerade på särskilda anläggningar.

– Att komma till 100 dagar utan samhällsspridning är en viktig milstolpe, men som vi alla vet har vi inte råd att vara självgoda, säger hälsoskyddsmyndighetens generaldirektör Ashley Bloomfield.

– Vi har sett utomlands hur snabbt viruset kan komma tillbaka och spridas på platser där det tidigare var under kontroll, och vi måste vara beredda på att snabbt utplåna eventuella framtida fall i Nya Zeeland, fortsätter han.

Nya Zeeland, som har en befolkning på fem miljoner, stängde sina gränser i mars för att bromsa spridningen av coronaviruset. Världshälsoorganisationen WHO har hyllat landet och uppmanat andra att agera på liknande sätt. Sedan landets första coronafall i februari har man rapporterar strax över 1 200 bekräftade fall, 22 personer har avlidit. Senast ett inhemskt fall registrerades var den 1 maj.

Nyzeeländarna har återgått till en vardag som är nästan som den var före pandemin – utan social distansering och med publik på både sport- och kulturevenemang. Däremot är landets gränser fortsatt stängda och alla som kommer in i landet isoleras i 14 dagar.

Emma Gyllestad/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Sport

Victor Hedman skadad mot Philadelphia

Tampa Bays Victor Hedman. Arkivbild.
Tampa Bays Victor Hedman. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport

Tampa Bay-backen Victor Hedman lämnade isen haltande i första perioden mot Philadelphia efter att ha ådragit sig vad som verkar vara en fotledsskada på höger vrist.

Hedman såg ut att snubbla på sin egen skridsko när han vände sig för att ta ett skär baklänges. Foten vek sig under honom och han blev kvar på isen en kort stund innan han kunde ta sig upp igen.

Tidigt i andra perioden meddelade laget att Hedman inte skulle spela mer under matchen.

Tampa Bay och Philadelphia är båda klara för åttondelsfinal i Stanley Cup och gjorde upp om rankningsplatser i slutspelet. Philadelphia vann matchen med 4–1 och möter Montreal i åttondelsfinalen i Stanley Cup. Tampa Bay möter antingen Toronto eller Columbus.

Hedman gjorde 11 mål och 44 assist på 66 matcher under den ordinarie NHL-säsongen.

Utrikes

Falskt coronalarm på norskt fartyg

Alla ombord på Seadream 1 isolerades och testades efter uppgifter om att en tidigare passagerare var coronsmittad.
Alla ombord på Seadream 1 isolerades och testades efter uppgifter om att en tidigare passagerare var coronsmittad.
Foto: Sondre Skjelvik/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes

En dansk medborgare, vars positiva coronatest ledde till att alla ombord på ett norskt kryssningsfartyg isolerades, visade sig inte vara smittad.

Den danske mannen testade positivt när han hade kommit hem från resan med Seadream 1 och samtliga kvar ombord testades, totalt 79 passagerare samt besättningen på 85 personer. Ingen av dem fick ett positivt resultat för covid-19 och efter påtryckningar från norska myndigheter testades dansken igen.

Den här gången med ett negativt resultat och därför var dansken troligtvis inte smittad vid första testtillfället heller, menar fartygets ägare Atle Brynestad enligt Dagbladet.

Kultur och nöje

Succén fortsätter för Animal crossing

Nintendo Switch-spelet Animal crossing new horizon har sålt i 22 miljoner exemplar sedan det släpptes i slutet av mars. Pressbild.
Nintendo Switch-spelet Animal crossing new horizon har sålt i 22 miljoner exemplar sedan det släpptes i slutet av mars. Pressbild.
Foto: Nintendo/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det har gått bra för den japanska speljätten Nintendo under pandemin. Det vittnar bolagets rapport från första kvartalet i det brutna räkenskapsåret, som inleddes 1 april, om, skriver spelsajten ign.com.

Hittills har Nintendos konsol Switch sålts i över 61 miljoner exemplar, och företagets nettovinst ökade med 500 procent jämfört med samma period i fjol.

Storsäljande spelet "Animal crossing: New horizons", som snabbt blev ett av de bäst säljande spelen till Nintendo Switch, har nu sålt i över 22 miljoner exemplar och har seglat upp som det andra bäst säljande Switch-spelet bakom gokartspelet "Mario kart 8 deluxe" med nästan 25 miljoner sålda exemplar.

"Animal crossing" handlar om att ta hand om sitt boende och sina djurvänner på en ö. När det släpptes i slutet av mars tog det bara elva dagar innan spelet hade sålts i nära 12 miljoner exemplar.

NÄSTA ARTIKEL