Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

Statsvetaren chattade om det dramatiska valet

Statsvetaren Mikael Sundström vid Lunds universitet svarade på frågor kring gårdagens val mellan klockan 11.00 och 12.00.

Vilken partiledare tror du avgår härnäst? Vissa har ju suttit jättelänge.

Mikael Sundström, statsvetare:
Inget parti gör ett dunderskräckval som gör att en partiledare genast viker ner kepsen. Björklund hade jag trott skulle gå redan under förra mandatperioden, men som gammal soldat är han uppenbarligen en fighter…

11:57 Tomas:
Både KD och SD kallar sig socialkonservativa. Vad är egentligen den stora skillnaden mellan partierna?

Mikael Sundström, statsvetare:
Tar man helt bort invandringsfrågan och hur den diskuterats (och partiernas historia som blivit ett slagträ i debatten) så påminner de politiskt en del om varandra. Men enstaka frågor, som t.ex. EU-medlemsskap eller ej är ju skiljelinjer.

11:55 Tomas:
Vill Vänsterpartiet verkligen avskaffa kapitalismen, och förstår deras väljare verkligen vad det betyder i så fall?

Mikael Sundström, statsvetare:
En del av detta är förstås bara retorik för att göra tydligt deras ståndpunkter – men att de vill se en betydligt starkare stat är ju helt klart.

11:54 Politik-Olsson:
Hur mycket betyder partiledaren för ett partis framgångar? Verkar vara tydligt i det hör valet.

Mikael Sundström, statsvetare:
Faktiskt mindre än man tror. Mina kollegor i Göteborg menar (på goda grunder) att en partiledare kan agera sänke men faktiskt inte det flöte som många tror. Istället är det den bakomliggande politiken och kommunikationen som är det viktigaste.

11:53 Tomas:
Vad krävs för att C och L ska lämna Alliansen?

Mikael Sundström, statsvetare:
Ja det är en knepig fråga! Om Kd/M börjar indikera att de kanske ändå borde söka mer aktivt samarbete med SD kan det nog hända.

11:50 Tomas:
Finns det en risk för extraval?

Mikael Sundström, statsvetare:
Det finns absolut en risk – men med tanke på att SD förmodligen är vinnaren i en sådan kaotisk situation skulle jag tro att övriga partier gör sitt yttersta för att undvika den situationen.

11:49 Tomas:
Vad säger myndigheterna och partierna om eventuell utländsk påverkan på valet?

Mikael Sundström, statsvetare:
Har inte hört mycket om det hittills. Det är mycket svårt att leda i bevis så det blir spekulationer hur mycket sådant faktiskt inverkat och hur.

11:46 Tomas:
Löfven sa att blockpolitiken är död, men verkar gärna själv vilja sitta med MP och eventuellt V. Är det ett försök att försvaga Alliansen?

Mikael Sundström, statsvetare:
Här är det taktik av den högre skolan. Naturligtvis vill han sitta kvar i någon form av regering – och skall det hända måste han få draghjälp av något alliansparti (eller åtminstone ett tyst medgivande så att de inte välter hans regering). Men med tanke på hur DÖ togs emot kan det bli svårt i år.

11:44 Tomas:
I vilka frågor är det mest troligt att de rödgröna och Alliansen kan samarbeta?

Mikael Sundström, statsvetare:
Skillnaderna mellan blocken om man tittar på budgetförslag är egentligen otroligt små (man häpnar när man sätter sig in i det), så det finns goda möjligheter att samarbeta om man bortser från det faktum att vissa frågor ”känns” laddade på ett sätt som gör att man ändå år svårt att acceptera det.

11:42 Tomas:
Hur har det gått för partier som Medborgerlig samling och Alternativ för Sverige? Kommer de orka fortsätta?

Mikael Sundström, statsvetare:
Det har inte gått så bra som de tänkt sig helt klart – men det är svårt att nå fram i bruset.

11:38 Tomas:
Varför står Liberalerna stilla på omkring 5 procent?

Mikael Sundström, statsvetare:
Det är svårt att profilera sig i centrum tror jag. Och skolfrågan har inte engagerat lika mycket detta val som i många tidigare.

11:38 Tomas:
Hur stor betydelse har de sent räknade rösterna för valet nu?

Mikael Sundström, statsvetare:
Med tanke på att blocken verkar fokusera nästan obegripligt mycket på vilket som blir störst (en tankerest från Decemberöverenskommelse kanske?) så kan små skillnader betyda mycket. Utlandsröster brukar luta åt allianshåll.

11:37 Hans GK:
Det varven massa utländska medier på olats för att bevaka det svenska valet. Vilken bild fick de av valet tror du?

Mikael Sundström, statsvetare:
Jag och mina kollegor har bombarderats av frågor om valet från internationella medier – nästan alla fokuserar på SD som de tenderar att kalla ”far right” (vilket inte riktigt stämmer på SD) och hur partiet går framåt.

11:32 Tomas:
Någon sa under valvakan att Sverige med gårdagens valresultat nu liknar länderna på kontinenten. Vad betyder det?

Mikael Sundström, statsvetare:
De menar säkert att vi nu har ett ganska stort högerpopulistiskt parti – sådana är vanliga i andra europeiska länder.

11:15 Tomas:
Vad beror Kristdemokraternas plötsliga framgång på?

Mikael Sundström, statsvetare:
Även det en intressant fråga som jag berört ovan. Ett litet parti har bättre möjligheter att nå fram i valkampanjer än under mandatperioden – det är en förklaring. Politik som lockat en del nya väljare (bl.a. från SD som SVTs ValU visade) är en annan.

11:13 Tomas:
SD blev inte alls så stora i riksdagsvalet som jag trodde! Varför inte?
Mvh Mats

Mikael Sundström, statsvetare:
Jag svarade lite om detta ovan –men det viktigaste är nog att de olika opinionsinstitutet viktat upp SD (som de tidigare haft svårt med – de har ofta gissat för lågt), så att prognoserna nu visade fel uppåt istället.

11:12 Anna B:
Hur bestäms det vem som får bilda regering nu? Blocken blev ju lika stora? Eller kommer man att räkna vem som fick flest röster?

Mikael Sundström, statsvetare:
Statsministern kan antingen avgå (verkar inte troligt) eller röstas bort (troligt). Sedan är det upp till talmannen att se om han kan föreslå en statsministerkandidat som sannolikt kan regera landet. I bakgrunden förekommer då ivriga överläggningar mellan partierna. Det gäller att den föreslagna kandidaten inte aktivt röstas bort. Om alla andra lägger ner sina röster så kan det räcka med ganska få positiva röster för att det skall bli en regering (som Ullstenregeringen!)

11:08 Tomas:
Vilken blir Vänsterpartiets roll i förhandlingarna framöver?
Mvh Nils

Mikael Sundström, statsvetare:
Att med största iver arbeta för att det blir en S-ledd regering så att de får fortsatt inflytande (vilket de inte kan räkna med om det blir en Alliansregering)

11:04 Sofie:
Hej! Varför vill ingen samarbeta med SD om det är det folket röstat på? Samt i kommunnivå, måste kommunen samarbeta med SD om de har majoritet?

Mikael Sundström, statsvetare:
De etablerade partierna vill fortsatt inte arbeta med SD som de tycker har för extrem syn på invandring/invandrare. Inget tvingar dem att samarbeta med SD om de kan få till en majoritet på andra sätt. Men med SD så stora som de nu är i många kommuner måste verkligt ovanliga koalitioner skapas för att lyckas med det.

11:01 Anders:
Hej Mikael,
Varför gick det så bra för SD i Skåne tror du? Partiet verkar ha blivit störst i ett flertal kommuner?

Mikael Sundström, statsvetare:
Skåne har alltid legat före nationella opinionen för SD. En förklaring kan vara den omfattande medierapporteringen om våldet i Malmö (och den otrygghet man känner pga detta) som ofta länkats till migration som ju är ett starkt politiskt kort för SD

11:00 Tomas:
Hej Mikael! Vem vann egentligen valet?

Mikael Sundström, statsvetare:
Ingen. men det var egentligen väntat – om SD fick 13 eller 25 % av rösterna spelar mindre roll för regeringsbildandet så länge de hindrar endera blocket från att få egen majoritet.