Foto: TT

M och KD tackar nej till SD-invit

Sverigedemokraterna skickade på måndagen en skriftlig inbjudan om samtal till Moderaterna och Kristdemokraterna - och fick nobben.

På måndagen påbörjade partierna arbetet med att bilda en regering. Som en del i detta skickade Sverigedemokraterna en formell invit till Moderaterna och Kristdemokraterna om samtal.

Utspelet tolkades som ett tydligt bevis på att SD inte vill samarbeta tillsammans med Liberalerna eller Centerpartiet.

Detta till skillnad från Socialdemokraterna, som förmodligen ser ett samarbete med L och C som mest troligt, om Alliansen inte skulle hålla.

Allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna står dock fast vid det besked som de gett under valrörelsen. Deras ambition är att tillsammans bilda regering.

M och KD tackade därför nej till SD:s invit. Redan under valvakan, innan alla röster hade räknats, krävde dessutom partiledare Ulf Kristersson (M) statsminister Stefan Löfvens avgång.

– Om det nu är så att vi ska byta regering och det är jämnt mellan blocken så vet jag inte hur man ska bilda regering utan att prata med mig, sa Jimmie Åkesson i Expressen TV, som en reaktion på beskedet.

– Jag ser det som väldigt svårt att hålla oss utanför om man vill styra Sverige i fyra år.

Vid 15.30-tiden på måndagen gick Ulf Kristersson ut på sin Instagram med beskedet att han träffat de andra allianskollegor, och att de kommit överens om nästa steg.

”Träffade idag mina allianskollegor för att diskutera hur vi nu tar Sverige vidare efter valet. Konstruktiva samtal, men mycket arbete återstår. Alliansen kommer gemensamt att söka mandat för att forma en ny regering.”

Tidigare under dagen gick Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, till attack mot Socialdemokraterna, som han menar inte har ett ordentligt regeringsalternativ.

– Det jag tar med mig är att Stefan Löfven måste klargöra: finns det överhuvudtaget ett rödgrönt regeringsalternativ i Sverige – eller gör det inte det, sa Gunnar Strömmer.

– Vår bedömning är det enda kända, samlade, samverkande, förberedda regeringsalternativ som finns är Alliansen.

Texten uppdateras.