Fr v Leif Ohlsson, Lisa Stenström, Erica Böckman, Dan Böckman och Johan Stenström. Osbyresenärer i Ukraina.
Osbyresenärer i Ukraina. Neontologiavdelningen.

Osbybor såg hjälp på plats

Osby – Att få möta och se med egna ögon är så betydelsefullt. Då förstår man att det är på riktigt och att det vi gör hemma i Sverige förändrar liv, säger Lisa Stenström efter Barnmissionens resa till Ukraina nyligen.

Lisa Stenström arbetar som ungdomsledare i Pingstkyrkan och utbildar sig till socionom.

– Det som berörde mig speciellt var att få möta Mykola och Nina Krykota. Paret har med sina egna händer byggt upp en stor lägergård i Dubechno. Varje år får hundratals barn som har det svårt komma dit på läger. Att få möta och se med egna ögon är så betydelsefullt. Då förstår man att det är på riktigt och att det vi gör hemma i Sverige förändrar liv, säger hon.

1994 kom de första Tjernobylbarnen från Ukraina till Osby för några veckors läger. Sedan dess har Osbyborna troget hjälpt utsatta ukrainska barn genom Barnmissionen.

Hjälpen går bland annat till matpaket och kläder till utsatta barn och familjer, till mediciner och mat till patienter på barnsjukhuset i Lutsk och till sommarläger för barnhemsbarn. Arbetet har vuxit genom åren, tack vare engagerade och generösa Osbybor.

Häromveckan besökte fem personer från Osby landet för att se vad hjälpen går till.

Leif Ohlsson har varit i Ukraina flera gånger och sett vad hjälpen går till.

– Första gången jag besökte Ukraina 1994 tyckte jag att allt var mycket fattigt. Nu verkar det ha utvecklats till det bättre inne i staden Lutsk. Men på landsbygden har det inte hänt så mycket under dessa år. Där är det fortfarande väldigt fattigt och hjälp kommer att behövas under en lång tid framöver.

Leif Ohlsson arbetar som volontär på Filippos Second hand i Osby. Second hand-butiken bidrar varje månad med 11 500 kronor till barnsjukhuset i Lutsk. Den bidrar även ekonomiskt till sommarlägret i Dubechno.

Filippos Second Hand har också varit med om att bygga upp ett rehabiliteringscenter för före detta fångar som får hjälp att återanpassas i samhället.

Under många år har Osbyborna samlat in pengar till matpaket. Då får utsatta familjer ett matpaket med basvaror lagom till jul. Så blir det även i år. Insamlingen startar i oktober månad.

Senaste nytt omOsby

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du haft många smeknamn?

Loading ... Loading ...