Med endast ett mandat i övervikt för de rödgröna fortsätter valrysaren på måndagen. Foto: Johan Nilsson / TT

Valresultatet till riksdagen klart först på fredag

Sverige Nu är 6002 valdistrikt av totalt 6004 räknade och de rödgröna har 144 mandat mot Alliansens 143 mandat. Men förtids- och utlandsrösterna väntas inte bli klart förrän senare i veckan.

Alla 6004 valdistrikt är nu räknade:
S+MP+V: 40,6 procent
Alliansen: 40,3 procent
SD: 17,6 procent
Rödgröna: 144 mandat.
Alliansen: 143 mandat.
SD: 62 mandat

Sammanlagt skiljer det färre än 30 000 röster mellan blocken, enligt siffror från Valmyndigheten. Det kan bli förtids- och utlandsrösterna som kan avgöra valutgången, som kan dröja fram till fredag innan det blir klart.

Länsstyrelsen påbörjade under måndagen den slutliga rösträkningen. Nu räknas alla röster som räknats under valnatten ytterligare en gång och länsstyrelserna redovisar antal röster för alla partier och personröster. På onsdag presenterar Valmyndigheten ett nytt uppdaterat preliminärt valresultat. Men det slutliga valresultatet för val till riksdagen presenteras först på fredag.

Men eftersom Socialdemokraterna inte ville  utsätta Sverige för långa perioder utan regering – så finns det inget avgångskrav i regeringsformen.

Socialdemokraternas justitieminister Morgan Johansson och gruppledaren Anders Ygeman höll vid lunchtid på måndagen en pressträff om valresultatet, där Anders Ygeman ser det som en självklarhet – liksom Stefan Löfven – att det blir Socialdemokraterna som ska bilda regering. Men med vem de ska bilda regering med återstår att se. Ett samarbete med Sverigedemokraterna har Löfven tidigare sagt är helt uteslutet.

– Vi måste bryta en lång tid av skadlig blockpolitik, säger Ygeman under pressträffen, och hoppas att samtalen med andra blocket ska ske med ”stor ödmjukhet” från S sida.

Även Alliansen har under måndagen träffats för att analysera valresultatet.

– Moderaterna gör en rejäl spurt i slutet av valet. Det beror på att Ulf Kristersson vinner varenda tv-debatt och duell, säger Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaterna och menar att Stefan Löfven måste klargöra om det överhuvdtaget finns något rödgrönt regeringsalternativ.

Men det slutliga valresultatet lär dröja till fredag innan det presenteras.

Valmyndighetens sajt låg mer eller mindre nere under hela valvakan, något som myndigheten får stark kritik för. Valmyndighetens it-chef, Carl Sjöberg, säger till DN att man fortfarande analyserar vad som orsakade avbrottet, men inget tyder på att en medveten attack ska  ha legat bakom.

Alla 6004 valdistrikt är nu räknade:
S+MP+V: 40,6 procent
Alliansen: 40,3 procent
SD: 17,6 procent
Rödgröna: 144 mandat.
Alliansen: 143 mandat.
SD: 62 mandat