Annons

Kommunen vill stödköpa kött

Osby Kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen (S) vill undersöka möjligheterna att stödköpa nötkött från lokala producenter, som fått stora problem med fodertillgången efter sommarens extrema torka.
Osby • Publicerad 11 september 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Kommunstyrelsen vill undersöka om det är möjligt att stödköpa nötkött så de som behöver slakta sina djur på grund av foderbrist kan göra det. FOTO: SCANPIX/ARKIV
Kommunstyrelsen vill undersöka om det är möjligt att stödköpa nötkött så de som behöver slakta sina djur på grund av foderbrist kan göra det. FOTO: SCANPIX/ARKIV

– Vi vill undersöka möjligheterna att göra stödköp av lokalt producerat kött, säger Marika Bjerstedt Hansen (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hon hänvisar till Region Skåne där regionstyrelsen tagit beslut om att stödköpa sju ton nötkött av de skånska bönderna till ett värde av 590 000 kronor, som Norra Skåne rapporterade om i måndagens tidning.

Annons

Beslutet togs efter sommarens torka och extrema väderförhållanden som drabbade bönderna hårt. Slaktköerna har växt sig långa eftersom tillgång vallskörden blivit så mycket lägre mot normalt och tillgången till foder kommer bli oerhört begränsad i höst och vinter.

– Vi ska undersöka vad vi kan göra i Osby kommun för att behålla våra köttproducenter, säger Marika Bjerstedt Hansen.

– Jag hoppas vi får möjligheter att stötta lokala producenter, ärendet ska beredas av tjänstemän och ska upp i ledningsutskottet den 26 september. Då kommer alla fakta upp på bordet.

– Vi ska se över vilka juridiska möjligheter som finns utan att bryta mot någon lag eller avtal, och se över de avtal vi redan gått in i. Det gäller att hitta vägar och kanske vara lite fiffiga utan att göra överträdelser. Om Region Skåne kan göra detta borde vi också kunna göra samma sak.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons