MP intresserat att bilda ny femklöver

Skåne Alliansen i Region Skåne är fast beslutna att ta makten. MP har hört av sig och frågat om det finns möjlighet för en ny femklöver.

‑ Det känns inte aktuellt, säger Carl Johan Sonesson, M.
På tisdagen togs den första kontakten mellan allianspartierna för att lägga upp en plan för de fortsatta förhandlingarna.
– Ingenting är färdigt. Inte förrän alla röster är räknade kan vi börja diskutera och förhandla om hur vi ska gå vidare, säger Gilbert Tribo, liberalernas gruppledare.
På allianssidan är det bara Moderaterna som mister ett mandat, när den preliminära röstsammanräkningen är klar.
Centern och Kristdemokraterna håvar in tre nya mandat och Liberalerna ett.

Men även om alliansen går stärkta ur valet och får 62 mandat mot de rödgrönas 57, så växer Sverigedemokraterna med sju mandat till 30 och fortsätter att vara en ännu större tyngd på vågen och kan avgöra majoritet i stort sett i alla frågor som ska beslutas i regionen de kommande fyra åren.
Redan på måndagsmorgonen bjöd Henrik Fritzon, S, gruppledarna för, L, KD och C för samtal.
Om de fyra partierna går samman får de 75 mandat mot Moderaternas och SD:s 74.
Gilbert Tribo betonar att det är ett alliansstyre som är aktuellt och inget annat.
– Vi är större än de gröna tillsammans. Det arbetar vi utifrån.

Centerns gruppledare Birte Sandberg är inte med i partiets förhandlingsorganisation.
– Gruppledarna har haft ett telefonmöte under tisdagen. Vi har i princip bara konstaterat våra respektive partiers valresultat. Jag tror inte det händer så mycket förrän på måndag då några regiongrupper har möte. Med tanke på att alla kryssningar förmodligen inte är räknade till dess kan datumet för mötet flyttas fram.
Centern har gett uppdragen att förhandla med de övriga allianspartierna till Ingrid Karlsson och Lars-Göran Wiberg. Birte Sandberg konstaterar att alliansen är det största blocket och att det är plattformen för ett nytt styre i regionen.

Med det preliminära valresultatet vid handen får inte alliansen ändå inte majoritet i dagens nämnder som består av 15, 13 eller 11 ledamöter.
Nästa vecka börjar allianspartierna förhandla om hur ett styre kan se ut. Patrik Jönsson, SD, deklarerade redan på valnatten att SD inte kommer att att föras av någon.
MP kontaktade alliansen i måndags och frågade om det finns en möjliget att bilda en ny femklöver. MP i opposition får svag utdelning i nämnderna.