Annons

Samarbete be­hövs nu

Ledare Med det kommunala valresultatet krävs sannolikt att minst fyra partier samarbetar för att ge Hässleholmspolitiken stabilitet.
Opinion • Publicerad 11 september 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Vad tänker Lars Johnsson (M) göra nu?   Foto: Stefan Sandström
Vad tänker Lars Johnsson (M) göra nu? Foto: Stefan Sandström

Val­re­sul­tatet i Häss­le­holm blev pre­cis så spre­tigt som man kun­de för­vänta sig, trots att båda de nya miss­nö­jes­par­tierna miss­lyc­kades. Bort­sett från den osan­no­lika kom­bi­na­tionen S+Sd, som till­sam­mans har 31 mandat och där­med ma­jo­ri­tet, krävs det minst tre, san­no­likt fyra partier för att nå ma­jo­ri­tet.

Inte ens om Lars Johnsson (M) vill för­söka styra till­sam­mans med SD med för­hopp­ningar om stöd från FV (Björn Wid­mark för­kla­rade ju i NSk:s val­intervju att FV inte kommer att ingå i nå­gon ko­a­li­tion utan vill stå fria att kri­ti­sera alla) räcker det, med nu­va­ran­de pre­li­mi­nära val­siff­ror till ma­jo­ri­tet.

Annons

Det leder till slut­satsen att alla partier nu måste kasta bort gam­la lås­ningar och för­söka nå brett sam­för­stånd för kommunens bästa.

Socialdemokraterna skulle teo­re­tiskt kun­na samla en ma­jo­ri­tet om de samlar alla de mind­re par­tierna (utom FV) bak­om sig. Men att få L och V att sam­verka är svårt att tänka sig.

En mer san­no­lik kon­stel­la­tion skulle vara S+M+C+KD. Det skulle be­tyda 34 mandat och ma­jo­ri­tet med mar­gin­al. Om L och/el­ler MP ock­så hakar på skulle majoriteten bli än större.

Att Häss­le­holm be­höver en sta­bil ma­jo­ri­tet som tar ansvar för kommunen är odis­ku­ta­belt. In­för valet be­to­nade både Lena Wallentheim (S) och Lars Johnsson (M) i val­in­ter­vjuerna i Norra Skåne behovet av ma­jo­ri­tets­sty­re och att för­tro­en­det för po­li­ti­ken åter­upp­rättas.

Nu kommer san­ningens minut för båda. Ska de­ras ut­fäs­tel­ser för­verk­li­gas krävs att de­ras båda partier klarar av att samsas om en ge­men­sam politik som kan ut­veckla kommunen och skapa sta­bi­li­tet i po­li­ti­ken. Vissa prin­ci­pi­ellt skiljande frå­gor kan­ske måste läggas åt sidan el­ler hän­visas till framtiden. Fram­för­allt måste gam­la sur­degar grävas ned.

Men väl­ja­rna har rim­liga krav på politikerna att ta kon­struk­tivt ansvar ge­nom att sam­ar­beta. Alla se­riösa partier har de för­vänt­ningarna på sig.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons