Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT
Centerns partiledare Annie Lööf (C), Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Kristdemokraterna Ebba Busch Thor (KD) och Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) under en pressträff med Alliansen i riksdagens presscenter i Stockhol. Foto: Henrik Montgomery / TT
STOCKHOLM 20180912 Jonas Sjöstedt (V) möter pressen utanför Riksdagshuset. foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090

Stefan Löfven: Jag sitter kvar som statsminister

Sverige Klockan 11.00 på onsdagen höll ledarna för Allianspartierna en presskonferens där de ännu en gång uppmanade regeringen att avgå.

Det var fyra självsäkra partiledare som tog till orda. De rödgröna, med Vänsterpartiet, leder dock över Alliansen med två mandat.

Men den borgerliga oppositionen är samtidigt större än regeringen, MP och S tillsammans, något som partiledarna i Alliansen tog fasta på.

– Alliansen är det största säkra regeringsalternativet och de regerande partierna har mindre än en tredjedel av väljarna bakom sig, sa Ulf Kristersson (M).

– Vi visar respekt för valresultatet genom att nu stå till förfogande och vill att regeringen visar respekt för valresultatet och avgår så snart som möjligt.

Varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna kommer att ha inflytande på regeringen, om Alliansen får bestämma, meddelade Ulf Kristersson.

Alliansen sträcker därför ut en hand till Socialdemokraterna för att inleda samtal, men är tydlig med att det inte är tal om någon ny Decemberöverenskommelse. De borgerliga kommer att lägga en egen budget.

– När dammet lägger sig finns en gemensam vilja att lösa svåra problem, sa Ulf Kristersson.

Senare under onsdagen mötte även statsminister Stefan Löfven (S) pressen, som ett svar på Alliansens tidigare besked.

Han avfärdade de borgerligas krav på hans avgång.

– Hur regeringen ser ut bör väl ändå avgöras av det slutliga valresultatet. Nu sker det en del försök att påstå att  mandatfördelningen som väljarna bestämt inte ska avgöra regeringsbildningen, sa Stefan Löfven.

– Det borgerliga blocket blir bara störst om de blandar in Sverigedemokraterna, något som alla de borgerliga partierna avfärdat. Jag hoppas att de står vid sitt ord.

Stefan Löfven välkomnade dock samtal med Allianspartierna kring hur arbetet i riksdagen ska fortgå, gällande till exempel utskottens sammansättning.

Men bara tanken att Socialdemokraterna skulle bli ett ”stödparti” till Alliansen kan enligt Löfven ”avskrivas fullständigt”.

Statsministern riktade även hård kritik mot Sverigedemokraterna. Detta efter att Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, skrivit på Facebook att svenskarna har som ”öde” att göra motstånd mot främmande makter och utländska fogdar, som en analys av valresultatet.

”Det finns bara två val, seger eller död. Det finns bara en väg och det är framåt”, avslutade han inlägget, utan att specificera vilka dagens motståndare är enligt honom. Till inlägget publicerade Mattias Karlsson en bild på knäböjande karoliner.

– SD bör aldrig ges inflytande i den här påhittade kampen om liv och död, sa Stefan Löfven.

Även Jonas Sjöstedt (V) har hållit i en pressträff under onsdagen.

– Blir de rödgröna större anser vi att de rödgröna ska sitta kvar, säger Jonas Sjöstedt.

– Vi vill ha Stefan Löfven som statsminister. Vi öppnar för att ingå i en regering eller ett budgetsamarbete. Vi har hållit båda öppna hela tiden och de är fortsatt öppna.