Foto: Henrik Montgomery/TT

Arbetslösheten minskar bland unga i Östra Göinge

ÖSTRA GÖINGE Ungdomsarbetslösheten är fortfarande hög i Östra Göinge. Men trenden är positiv. Andelen arbetslösa ungdomar har minskat med fem procent jämfört med augusti förra året.

– Trots att Östra Göinge har länets högsta ungdomsarbetslöshet är det en av kommunerna där arbetslösheten minskat snabbast jämfört med förra året. Det visar en positiv utveckling, säger Anna Hansen, analytiker på Arbetsförmedlingen.
I hela Skåne fortsätter arbetslösheten bland unga (18-24 år) neråt. I slutet av augusti var arbetslösheten 12,6 procent av arbetskraften, jämfört med 14,4 procent för ett år sedan.
Och Östra Göinge följer trenden. Ungdomsarbetslösheten har länge varit ett problem och den är fortsatt hög – knappt 20 procent – men inte lika hög som för ett år sedan, då den låg på nästan 25 procent.
– Vi rök ju ihop med Arbetsförmedlingen i fjol, säger Åberg och syftar på bråket i samband med att Arbetsförmedlingen var på väg att lämna sina lokaler i Broby.
Åberg var kraftigt kritisk och efter många turer slutade bråket med att – parterna flyttade ihop. Arbetsförmedlingen och kommunens arbetsmarknadsenhet fick gemensamma lokaler i Broby.
– Arbetsmarknadsfrågor är egentligen ett statligt uppdrag, men vi konstaterade att vi kan inte se på, det krävs stenhårt jobb och samarbete mellan parterna, säger Åberg.
– Vår arbetsmarknadsenhet har jobbat stenhårt och nu börjar vi se resultatet av det jobbet.

Men fortfarande är siffran hög, nästan 20 procent?
– Det är ju med anledning av flyktingströmmen, fortfarande är det många nyanlända, säger Åberg och menar att en mindre kommun som Östra Göinge inte klarar av det stora mottagandet som man har haft de senaste åren utan att det märks i den här statistiken.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du haft många smeknamn?

Loading ... Loading ...