Försvarsadvokat Betina Hald Engmark intervjuas av journalister på väg till Östre landsret i Köpenhamn. Nu börjar rättegången som tar ställning till om det var rätt att ge Peter Madsen livstids fängelse för mord på den svenska journalisten Kim Wall. Foto: Johan Nilsson / TT

Experterna: Madsen en ”otrovärdig, patologisk lögnare”

På onsdagen inleddes den andra dagen i rättegången mot den morddömde Peter Madsen, som överklagat och vill se ett kortare straff.

Efter det att Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för mordet på den svenske journalisten Kim Wall i Köpenhamns byret överklagades domen.

Liksom under den förra rättegången så yrkar åklagaren på livstids fängelse, och i andra hand förvaring, vilket innebär fängelse på obestämd tid.

På måndagen gick den danska motsvarigheten till Hovrätten igenom åtalet och på tisdagen fortsatte rättegången med vittnesmål, redogörelser för bevs och expertkommentarer.

Under förmiddagen gick försvarsadvokat Betina Hald Engmark igenom bevisningen kring Kim Walls död. Enligt rättsläkaren så ska hon förmodligen ha dött av att ha fått halsen avskuren.

Rättsläkaren har tidigare sagt i rätten att de stick- och skärskador som hittats på Kim Walls kropp antagligen åsamkats henne under tiden som hon fortfarande levde.

Enligt åklagaren så ska mordet ha skett på grund av Peter Madsens sexuella fantasier om att bruka våld mot kvinnor. Hans sexuella läggning anses ha bevisats genom filmer som hittats på Peter Madsens dator.

Försvarsadvokaten gjorde en poäng på läkarnas ständiga oförmåga att ge ett definitvt utlåtande på hur mordet ska ha gått till, att de återkommande pratar kring hur det ”förmodligen” har gått till på ubåten.

Efter lunch fortsatte åklagaren med att ta upp olika expertutlåtanden, denna gång om Peter Madsens karaktär.

Han ska enligt den danska rättspsykriatiska undersökningen vara normalbegåvad, men besitta en ”grandios självbild”. Enligt ett annat utlåtande är Peter Madsen ”svårt sexuellt avvikande”, samt en ”pervers”, ”patologisk lögnare”.

På fredagen håller både åklagaren och försvarsadvokaten sina slutpläderingar, vilket följs av överläggningar innan det att domen presenteras.