Annons

Författaren Sven Wernström död

Personligt Författaren Sven Wernström har avlidit, 93 år gammal.
Personligt • Publicerad 12 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Författaren Sven Wernström har avlidit, 93 år gammal.

Sedan debuten 1945 publicerade han ett hundratal böcker, främst för barn och ungdom.

Annons

Sven Wernström växte upp i ett arbetarhem på Södermalm i Stockholm, och mycket av hans författarskap präglas av en medvetenhet om klasstillhörighet och hans socialistiska samhällssyn.

Han försörjde sig först som typograf och på 50-talet arbetade han extra på en fritidsgård. 1964 vågade han ta steget att bli författare på heltid.

1970 flyttade han till Vikbolandet utanför Norrköping.

Sitt livsverk kallade han romansviten Trälarna, åtta böcker som gavs ut 1973 till 1981. Scenen var Norrköping och på den skildrade han fattigdom och förtryck under nästan 1 000 år. Han sade själv att det var det bästa han skrivit.

Han skrev många av sina böcker tillsammans med Stig Malmberg, under pseudonymer som Siv Malmström, Sonja Berg och Stig Ahl,

1989 till 1991 satt han på stol 3 i Svenska barnboksakademin.

Sven Wernström hade en skrivarblogg på internet. Redan i december 2016 skrev han där så här angående döden:

”Att veta att man snart ska dö är inte särskilt roligt. Fast egentligen är det ju bara att återgå till det normala. Det normala för oss är att inte finnas till. Först är vi normala i en evighet. Sen finns vi till ett spralligt ögonblick, för att strax därefter återgå till det normala ickevarat.”

Norra Skåne
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons