Annons

Han kallar sig för traktornörd

Personligt - Det har alltid varit motorer för mig, säger Roger Hansson i Knäred.
Personligt • Publicerad 12 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Roger Hansson är en glad kille som trivs med livet, och kanske hade han trivts ännu bättre om han varit född sisådär 25 år tidigare och således tillbringat tonåren i 1950-talet.

– Det har alltid varit motorer för mig: bilar, mopeder och nu traktorer. Men det ska vara äldre modeller, säger han.

Annons

– De är lätta att ta isär och renovera och reparera – inte fulla med datorer och så’n skit.

Som ung i början av 1980-talet hade Roger Hansson redan hållit på att pilla med fordon under många år; därför gick han bara ett år på verkstadsteknisk linje.

– Äh, de kunde inte lära mig någonting mer. Jag ville ju jobba och tjäna pengar, säger han.

Mekarintresset till trots var han noga med att inte trimma sin moped; ett eventuellt klammeri med rättvisa skulle kunna stoppa chanserna till MC-körkort – och det ville han inte riskera. 16 år gammal klarade han ”lappen” och kunde köra 125:a till sitt jobb på ett gjuteri i Halmstad.

Första bilen var en Ford Fairlane av 1964 års modell.

– Det var i fint skick och behövde faktiskt inte renoveras. Och under några år när barnen var små hade jag inte riktigt råd att hålla på att fixa bilar.

Det är själva fixandet som är det roliga, tycker Roger.

– Jag gillar främst att plocka ner, renovera och sätta ihop.

Vad gäller karosserna lejer han helst bort arbetet med lackning och avancerat plåtarbete; lackningen för att det skulle krävas en lokal med speciell ventilation och plåten för att ”det är tråkigt”.

Gamla bilar i behov av en rejäl genomgång hittar han på Blocket, men traktorerna kommer från annat håll.

Annons

– Det var bara fem–sex år sedan som jag började renovera traktorer; det var min granne som lockade mig till det. Och nu har jag fixat totalt tio stycken, säger Roger.

– Efter att jag hållit på ett tag började folk söka upp mig direkt. Jag är med i en Ferguson-klubb och blir ofta kontaktad genom den.

Traktorerna är av gammalt snitt: Ferguson TE20 (Grållen) och Ferguson FE-35 (Guldkalven). En person som vill fixa sin åldriga – ikoniska – trotjänare gör det för att använda den vid veteranträffar, berättar han.

– Jag tror inte det är någon som använder den i jordbruket, haha.

Reservdelar till traktorerna köper han direkt från England medan bildelarna införskaffas från USA; det blir billigast så.

– Och det är kul för mig att få igång en traktor som stått i 20 år och som är 60 år gammal. Man kan få den att funka perferkt.

Roger medger dock att det är lite roligare att renovera bilar.

– Men traktorer är lättare att göra vid och kräver mindre plats.

Visst har Roger tänkt att det skulle vara kul att ha sitt stora intresse som födkrok, men det blir nog för mycket jobb, tror han.

Sitt dagliga värv har han därför sedan ett antal år tillbaka vid Nibe Markaryd. Transporten dit sker med Volvo V70. Han skruvar lite på sig och säger:

Annons

– Jo det känns bekvämt med en modern bil. De gamla är rätt speciella. Man är ju mest ute efter ljudet – V8:an – och känslan.

bild 1/7
Denna husvagn, renoverad 2015, visar vilken stil Roger Hansson föredrar.Foto: privat
Roger Hansson har hjälpt sin arbetskamrat Jessica Cronwall att bygga om hennes Buick special (1952). De båda bilintresserade kollegerna håller också i veteranträffen Knäredsrundan som körs på Knäredsdagen varje år.Foto: Tina L Bengtsson
Klart att man måste skylta med sin hobby.
Och Guldkalven är redo att puttra iväg.Foto: privat
Så här fin och glänsande blir motorn.Foto: privat
Denna husvagn, renoverad 2015, visar vilken stil Roger Hansson föredrar.Foto: privat
Roger Hansson har hjälpt sin arbetskamrat Jessica Cronwall att bygga om hennes Buick special (1952). De båda bilintresserade kollegerna håller också i veteranträffen Knäredsrundan som körs på Knäredsdagen varje år.Foto: Tina L Bengtsson
Tina L Bengtsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons