Annons

Kammarrätten ger Roger rätt mot polisen

Hässleholm Polisen stormade Rogers hem i jakt på vapen. Men anmälan var en lögn. Nu har Kammarrätten beslutat han har rätt att få veta vem som anmälde honom.
Hässleholm • Publicerad 12 september 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

– Det känns otroligt skönt. Detta upprättar min tro på rättvisan, säger Roger, som har kämpat mot Polismyndigheten i sedan i april för att få veta som ligger bakom anmälan som ledde till att en hel insatsstyrka med prickskyttar och sex polispatruller intog hans hem och beslagtog hans vapen en fredagskväll i mars.

Det var den 2 mars som Roger öppnade dörren till sin bostad och fick en k-pistmynning rakt i ansiktet. Hela huset var omringat av poliser och det låg till och med en prickskytt på åkern med vapnet riktat mot hans hus.

Annons

Roger sattes i baksätet på en polisbil. En halvtimme senare fick han gå in i sitt hus. Sedan försvann polisen med elva vapen och ammunition som han hade inlåsta i ett säkerhetsskåp i källaren.

Insatsen hade beordrats av länsvakthavande befäl.

Roger bor i en by utanför Hässleholm. Den omskakande händelsen har satt djupa spår och förändrat hans liv på flera sätt. Hela byn kunde uppleva insatsen, som bara ses på film eller på tv-nyheterna.

Roger har licens på alla vapen och har aldrig varit i klammeri med rättvisan.

Han har varit vapenägare i 27 år. Jakt och skytte är hans stora intressen samt att han är militärhistoriskt intresserad.

Polisen skrev i sitt skäl för insatsen att det fått veta att Roger hade hotat att skjuta ihjäl folk och att det fanns indikationer på att han hade alkoholproblematik som kunde förvärras i samband med intag av läkemedel.

Polisen grep aldrig Roger som heller aldrig anklagades för något brott. I mitten på april, fem veckor efter insatsen, fick han tillbaka alla sina vapen.

Roger ville veta vem som har utsatt honom för falsk tillvitelse och förtal. Men polisen nekade till hans begäran i maj med skälet att anmälaren kan lida skada.

– Jag trodde inte det var sant. Det är ju jag som är brottsoffer, säger Roger.

Han kontaktade förre chefsåklagare Sven-Erik Alhem, som är ordförande i Brottsofferjouren. Ahlhem ansåg att Roger skulle överklaga polisens beslut.

Annons

– Han har utsatts för ett angrepp som han inte kan freda sig för och därför ska han få reda på vem som står bakom anmälan, sa Sven-Erik Alhem i Norra Skåne.

Roger överklagade polisens beslut till kammarrätten i somras. Häromdagen kom rättens utslag, som fått Roger att tro på lag och rättvisa igen.

– Kammarrätten skriver att polismyndigheten inte har beaktat att jag utsatts för ett brott och inte tagit hänsyn till situationen som jag hamnade i till följd av anklagelserna, som var falska. Mot den bakgrunden ska därför det överklagade beslutet upphävas och målet ska visas åter till polismyndigheten för ny prövning, berättar Roger.

Nu tänker han begära ut handlingarna hos polisen.

– Vi får se hur det går, eftersom polismyndigheten kan överklaga kammarrättens beslut i högre instans. Jag tänker inte låta dem slippa undan. En intressant reflektion är att polisen helt nyligen beviljade mig licens på ett samlarvapen, vilket är mycket svårt att få, förklarar Roger.

Roger heter i egentligen något annat.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons