Alliansen kräver att Stefan Löfven ska avgå. Det är ett rimligt krav utifrån oppositionens utgångspunkter, men Löfven kan lugnt avvakta åtminstone några dagar.
Genom grundlagens nya regler måste riksdagen rösta om förtroendet för sittande statsminister, oavsett valresultat. Om inte Stefan Löfven själv avgår kommer han alltså att avsättas av riksdagen, om alla partier röstar som de sagt.
Men det sker inte förrän de nya riksdagsledamöterna inträtt i sin funktion. Om två veckor samlas den nya riksdagen för upprop och för att välja talmän, på måndagen. På tisdagen, den 25 september, öppnas så riksdagen av kungen och arbetet kan starta på allvar.
Vill talmannen kan han ordna omröstning om statsministern redan samma dag, eller troligare dagen efter.
Så länge kan alltså Löfven avvakta om han vill. De som hävdar att han redan nu borde avgå med hänvisning till grundlagen har inte stöd av statsvetare och jurister för det utan gör bara en politisk bedömning.
En politisk bedömning lär också Löfven göra innan han bestämmer sig för hur han ska agera. Att han avvaktar det definitiva valresultatet som kommer i dag eller i morgon är rimligt. Men vill han bädda för ett bättre samarbetsklimat och kanske, vilket han uttalat sig för, blocköverskridande samarbete, borde han avgå självmant och inte tvinga riksdagen att avsätta honom.
Genom att själv avgå ganska snart, senast under nästa vecka, kan han kanske också bädda för en överenskommelse om vem som ska väljas till talman utan att det behöver gå till votering. Talmannen ska ju stå över partipolitiken och det vore klokt att försöka hitta en bred enighet om vem som ska väljas och kanske om principerna för valet.
När Stefan Löfven väljer att avgå blir därför en första indikation på hur angelägen han är om att verkligen samarbeta över blockgränsen. Ju snabbare han agerar ju bättre lär förutsättningarna för samarbete vara.
tisdag 19 februari 2019
Tidningsinformation

Löfven avgick inte på valnatten, som Reinfeldt. Foto: TT