PO (Per-Olof) Bengtsson i Bjärnum har precis fått fiber indraget men kommer inte att använda möjligheterna, eftersom han är Teliakund. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Lantligt med centralt. Kommunens fiber har nått till PO Bengtssons hus i Bjärnum.

PO Bengtsson rasar över Telias frånvaro

BJÄRNUM PO Bengtsson, 71, har precis dragit in kommunens fiberanslutning i sitt hus.

Men installationen blev en besvikelse, eftersom han inte kan använda sig av Telia.
– Det borde jag så klart visst innan, särskilt som jag är kommunpolitiker. Men det gjorde jag inte, förklarar PO, som besviket konstaterar att han inte kan använda sin nyinkopplade fiberkabel.

PO (står för Per-Olof) Bengtsson är engagerade i Centerpartiet och sitter som ledamot i byggnadsnämnden. Eftersom han vill behålla Telia, kommer därför inte att använda sitt nya, snabba bredband. I stället håller han fast vid sitt gamla ADSL- abonnemang som har med Telia. Ja, så länge det funderar vill säga.
– Jag vill inte byta till fiber förrän Telia kryper till korset och ser till att erbjuda sina tjänster i kommunens utbud, säger PO som bor i ett gammalt hus, med uthus med frigående höns undanskymt, men helt nära centrala byn.

Han har bott i Bjärnum i 16 år och har ett flertal olika abonnemang hos Telia, bland annat bredband och bredbandstelefoni.
Men ska han kunna använda sitt nya fiberbredband, måste han byta leverantör av bredband och telefoni av praktiska skäl och för att slippa krångel.

– Jag vill inte byta, jag har alltid haft Telia och vill fortsätta med det, säger PO:
Att Telia inte går att välja bland tjänsteleverantörerna är Telias eget val.
De konkurrerar med kommunen, inte minst i Bjärnum, om att få lägga ner fiber och sälja tjänster via sin egen fibertråd.

Vet kunderna om att de inte kan få Telia?
– Den medvetenheten är hög. Vi berättar för våra kunder vad de kan få med vårt projekt, men inte vad de inte kan få. På direkta frågor om de kan få Telia upplyser vi så klart, förklarar Lena Westerlund som är IT-strateg på Fibernät i Hässleholm.
Om Telia i framtiden kommer med i utbudet i den kommunala tråden, vill hon inte spekulera i.
– Det skulle väl vara om Telia anser att de missat många kunder som i stället anslutit sig till kommunen, när de grävt färdigt sitt projekt. Men det är i så fall kunderna som måste trycka på, förklarar Lena Westerlund.

Kommunen driver ett projekt för öppen fiber. Det betyder att kommunen tillhandahåller infrastrukturen, fibern, i vilken det står fritt för tjänsteleverantörerna att verka och för kunderna att välja. exempelvis för tv, bredband och telefon.
Telia går däremot inte att välja.
Norra Skåne sökte utan framgång representanter för Telia under onsdagen.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du att våren är här för att stanna?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar