Annons

Yrkar halvårs fängelse för återfallsbedragare

Hässleholm • Publicerad 12 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Åklagare Karin Nilsson berättade åtalspunkten, drog bevisning i form av kontoutdrag och mejlkonversationer, och den åtalade mannen erkände. Mönstret upprepade sig för de elva åtalspunkterna, med undantag för mejlkonversationerna som efter tredje punkten bara hänvisades skriftligt.

Åklagarens framställan visade på hur den 25-årige mannen med upprepat tillvägagångssätt lurade köpare av mikrofoner, syntar, effektpedaler och ljudkort. Annons kom upp på vend.se, och när mannen fick napp bestämde parterna vart varan skulle skickas så snart pengarna var insatta.

Annons

Men några varor skickades aldrig, och de fanns aldrig heller i mannens ägo. Bilderna till annonserna hittade han på nätet, och för att stärka trovärdigheten beställde han ut fraktsedlar från Schenker för att kunna fota av. Fraktsedlarna blev dock varken betalda eller inlämnade, eftersom det inte fanns någon vara att lämna dem med.

När köparna frågade efter sina varor skyllde mannen på Schenker, eller att paketet hade gått till fel adress och returnerats, eller på något annat för att köpa sig tid.

För tingsrätten berättade mannen om de stora spelmissbruksproblem han haft. I april i fjol dömdes han till skyddstillsyn och genomgång av ett tolvstegsprogram för att komma ur sitt missbruk. Då gällde åtalet 56 fall av bedrägeri, 13 fall av stöld och tre fall av trolöshet mot huvudman.

Men mindre än en månad senare begick han det första bedrägeriet som togs upp i onsdagens förhandling.

– Jag hade precis börjat spela igen. Jag hade fått ett återfall och spelat upp mina egna pengar, förklarar mannen för rätten.

Genom bedrägerierna tänkte han sig kunna ”låna” pengar av andra, och när han vunnit på spelen skulle han kunna betala tillbaka, eller köpa varan som han påstods äga och då skicka den. I stället blev det en negativ spiral med förlorade pengar, fler bedrägerier och mer förlorade pengar.

– Det blev en karusell där jag försökte lösa problemen men bara grävde min grav djupare, säger mannen.

I tio av de elva bedrägerifallen använde sig mannen av påhittade namn och adresser. Han använde sig av ett namn fram tills det började varnas för säljaren med det namnet, och då bytte han.

Att använda sitt eget namn var inte aktuellt eftersom han sedan tidigare hade en rad bedrägeridomar mot sig.

Bedrägerierna ägde rum från maj till september i fjol, och handlade om summor på totalt strax över 30 000 kronor.

Annons

För dessa yrkade åklagaren på sex månaders fängelse. Detta med tanke på att den tidigare utdömda skyddstillsynen inte haft brottsbrytande verkan.

Mannens advokat Glenn Häckter förordade i stället fortsatt skyddstillsyn, och hänvisade till att mannen sedan brotten begicks tagit tag i sitt liv, och bland annat engagerat sig i spelberoendes förening.

– Han behöver hjälp för sitt spelmissbruk, och sådan specifik behandling finns nu att få. Om han får det och skyddstillsyn så kan det hjälpa honom att avhålla sig från fortsatta brott. Men fängelse riskerar att göra mer skada än nytta.

Dom meddelas om två veckor.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons