GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Unga Astrid sprungen ur kärlek

Publicerad 13 september 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Pernille Fischer Christensen debuterade som långfilmsregissör 2006 med filmen En såpa som bland annat belönades med Silverbjörnen på Berlins filmfestival. Unga Astrid är hennes femte långfilm och den första som huvudsakligen är gjord i Sverige. Själv har hon dock en nära relation till Sverige, svensk natur och Astrid Lindgren.

Som barn funderade Pernille Fischer Christensen samtidigt inte så mycket över vem författaren bakom böckerna var

Unga Astrid berättar framförallt historien bakom tidningsbilden som Pernille Fischer Christensen såg – hur den 18-åriga Astrid blir gravid med den 30 år äldre chefredaktören för Vimmerby Tidning. Hon flyttar till Stockholm, går en sekreterarutbildning medan magen växer och föder sedan sitt barn i Köpenhamn där sonen, Lasse, blir kvar hos en fostermamma. Först när Lasse är tre år flyttar han till Astrid i Stockholm som då måste få ihop livet som yrkesarbetande, ensamstående mamma.

Berättelsen i Unga Astrid är också viktig kvinnohistoria slår Pernille Fischer Christensen fast.

Unga Astrid hade urpremiär på filmfestivalen i Berlin i våras men först i morgon är det dags för svensk biopremiär. Under hösten ska filmen gå upp i ytterligare 50 länder, bland dem naturligtvis Danmark.

5 bilder
Foto: Erik Molberg Hansen
Alba August, Maria Bonnevie och Magnus Krepper samt regissören Pernille Fischer Christensen under inspelningen av Unga Astrid.Foto: Thomas Johansson / TT
Alba August, Maria Bonnevie och Magnus Krepper med regissören Pernille Fischer Christensen. Foto: Thomas Johansson / TT
LILLA EDET 2017-06-05 Filmen Unga Astrid som handlar om Astrid Lindgren spelas bland annat in i Lilla Edet. Här syns skådespelaren Magnus Krepper samt regissören Pernille Fischer Christensen under inspelningen.Foto: Thomas Johansson / TT / Kod 9200
Unga Astrid är den danska filmregissören Pernilla Fischer Christensens femte långfilm.Foto: Katrine Rohrberg
Foto: Erik Molberg Hansen
Alba August, Maria Bonnevie och Magnus Krepper samt regissören Pernille Fischer Christensen under inspelningen av Unga Astrid.Foto: Thomas Johansson / TT
Fakta:

Pernille Fischer Christenson om …

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.