Annons

”Vi fortsätter utreda vem som gjort fel”

Östra Göinge/OSBY – Vi fortsätter utreda vem som handlat fel och var felet begåtts. Det säger Ulrika Axelsson, ordförande i Centerpartiets distriktsstyrelse, med anledning av att riksdagskandidaten Sofia Nilsson (C) fick ut medlemsregistret för ett personvalsutskick.
Östra Göinge • Publicerad 13 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Ulrika Axelsson hade gärna sett att styrelsen kommit fram till ett resultat till idag, fredag, när antalet röster och kryss förväntas vara sluträknade.

– Det hade varit önskvärt med ett resultat, men tyvärr det här kommer ta längre tid, säger hon.

Annons

Distriktsstyrelsen sammanträdde i onsdagskväll och fokus låg på hur rutinerna ska förbättras så att det inte kan inträffa igen att någon kan få ut etiketter till medlemmar och göra ett personvalsutskick. I det här fallet rör det sig om mellan 1 100 och 1 200 brev som gått ut.

Händelsen är anmäld till Datainspektionen.

– Det här hände förra torsdagen, vi har haft ett val emellan, så vi behöver tid till att gå igenom vad som hänt, säger Ulrika Axelsson. Vi måste få fram vilka åtgärder som ska vidtas för att det här inte ska kunna hända igen, vem som har handlat fel och var felet begåtts.

Sofia Nilsson bryter mot Centerpartiets interna etiska regler, stämmer det?

– Ja, hon bryter mot de interna reglerna, det är helt rätt, men vi håller på att titta på detta, så att det inte ska kunna ske igen.

Skadar det den här händelsen partiet?

– Ja, det gör den eftersom det skrivs om det i tidningen. Jag hoppas vi får ett avslut på detta. Det är arbetsamt för alla inblandade parter, distriktsstyrelsen, Sofia Nilsson, ombudsmannen och medlemmarna.

– Det är ingen rolig grej i ett val där man kan glädja sig åt ett bra valresultat, säger Ulrika Axelsson.

Hon säger också att distriktsstyrelsen får stöd från riksorganisationen, men det är distriktet som beslutar i ärendet.

Hur lång tid kommer det ta innan ni är färdiga med vilka åtgärder som ska vidtas?

Annons

– Det kan jag inte säga, men vi fortsätter sammanträda och ha möten, svarar Ulrika Axelsson.

Sofia Nilsson vill vänta med att vidare kommentera händelsen tills det kommer ett uttalande från distriktsstyrelsen.

– Jag har inte så mycket att fylla i till det jag sagt tidigare i måndagens Norra Skåne. Jag tycker inte om att göra fel och jag mår dåligt av att ha gjort en miss.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons