Annons

Trillingdop på släktgården

Personligt Trippeldop lockade till läsning för 25 år sedan.
Personligt • Publicerad 14 september 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

En söndag för någon vecka sedan skedde något väldigt speciellt på familjen Svenssons släktgård i Adseke.

Trillingarna Frida, Fanny och Anna döptes i en solig ekbacke av kyrkoherde Bodil Fredfeldt, medan släkten stod i en halvcirkel omkring och sjöng Tryggare kan ingen vara. Trillingarnas mamma, Ann-Cathrin ”Dodo” Juhlin är uppvuxen på gården i Adseke, där yngste brodern Sven-Inge Svensson nu bor med sin familj.

Annons

För Ann-Cathrin och hennes man Pär är särskilda känslor förknippade med att ha barndop just på den här platsen. Det är nämligen fjärde gången som det hålls barndop där och Bodil Fredfeldt har döpt dem alla. ”Det är roligt för jag kommer närmare familjerna här än i kyrkan”, säger hon.

Så läser vi att operetten Vita Hästen kommer till Hässleholm.

Den 24 september slås portarna upp på Linnéskolan till det välkända världshuset i Österrikiska Alperna. Och väl där inne möter vi bland andra hovmästaren Leopold och värdinnan Josepha i Benatzkys berömda operett.

Men här finns också ett unikt, turistande kommunalråd från ”Trenöteholm” samt världens längste ”lille” Sigismund.

Bakom Hässleholms största operettprojekt någonsin står stadens färska operettförening. ”Vita Hästen är det stora folklustspelet i operettgenren med härlig, glad musik och rolig, lättfattlig handling”, säger föreningens ordförande och regissör, tillika operettens hovmästare, Kjell-Åke Nilsson.

Sophanteringen i Hässleholm och Kristianstad har tidigare varit på tapeten, men då gällde det ett skarpt uttalande av kommunalrådet Christina Ivarsson.

Fortfarande är kommunerna oense ifråga om ett gemensamt utnyttjande av Tysbergatippen. Från Kristianstad ville man att ett gemensamt bolag skulle äga och driva tippen, men det ställer sig Hässleholm avvisande till.

Om Kristianstad önskar nyttja tippen får de vackert teckna avtal och betala en slant. Nu har nya överläggningar hållits och Hässleholm verkar gå på reträtt i någon mån.

Man efterlyser ett förslag till hur ett bolag kan konstrueras. ”Vi vet kanske inte riktigt vad vi sagt nej till. Vi vill se hur motpartens förslag på bolag ser ut”, säger Gunnar Bengtsson (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Magnarp en pärla, lyder rubriken till ett reportage om den lägerskola som måste bevaras.

Annons

Nästan varenda hässleholmare känner till sommarkolonien sedan skoltiden och har många fina minnen därifrån. Sedan 15 år har det i Magnarp hållits även en naturkurs och lägerskola för lärare i Hässleholms kommun.

I sitt bildreportage Utsikt mot naturen skriver Tom Andersson att kursen alla åren letts av tre medlemmar i Göingebiologerna, tillika lärare, nämligen Arne Gustavsson, Thorsten Persson och Christer Jönsson. Här undervisar de andra lärare i aktuella ämnen och de i sin tur har lägerskola här för sina elever och turas om att komma till Magnarp.

Även skoldirektör Arne Brink har varje år besökt naturkursen som hålls under två dagar och har Lena Jansson som lägerchef och ”matmamma”. Dag två gick färden till Hallands Väderö för vidare naturstudier.

Macken i Hörja läggs ner, så snart är det sluttankat där.

Efter 47 år stänger Olle Berndtsson sin bensinstation, eftersom Statoil sagt upp avtalet från nästa månadsskifte. ”Lite vemodigt känns det allt. Framför allt kommer jag att sakna kontakten med alla kunderna”, säger Olle som med sina 73 år är en verklig profil i lilla Hörja.

Han är uppvuxen i Källstorp men flyttade 1945 till Hörja och året efter tog han med hustrun Maja i bruk det nybyggda huset, där de strax öppnade kombinerad bensinstation och cykelverkstad. ”De första åren kom faten med bensin först till järnvägsstationen i Tyringe och kördes sedan av bussföraren Ehard Johansson hit till Hörja”, minns Olle.

Efterhand har det kommit underjordiska cisterner och elektriska bensinmätare som ersatt de gamla hederliga glaskupémätarna. Tilläggas kan att Olle även skött lantbrevbäring på orten.

I en annan rubrik figurerar hörjabon som blev nationalclown.

Det gäller här fotografen Olle Strömberg som varit hemma på besök från Åland, där han som ”Jolle” räknas som verklig nöjespappa.

På 60-talet körde Olle motorcykel i en ”tunna” på Kiviks marknad. Efter en tid som parkdirektör på Åland, satsade han som clown på att bli barnens favorit och det lyckades han med. För alla 24 000 ålänningar räknas han nu som en celebritet i klass med de stora Hollywood-gossarna. Och det anordnas inte en festlighet av rang utan att Olle Strömberg finns med.

bild 1/8
Ålands egen nationalclown Jolle, alias Olle Strömberg, besökte föräldrahemmet i Hörja.
Arkiv: Jörgen Ahlström
Trillingdopet i Ekbacken var en mycket speciell händelse för familjen Svensson i Adseke. Frida, Anna och Fanny döptes av prästen Bodil Fredfelt. 
Arkiv: Jörgen Ahlström
Trillingarna Frida, Fanny och Anna bars fram av farmor Karin Juhlin, morfar Kalle Svensson och mormor Edith Svensson. Till vänster sitter storebror Jonathan och bakom honom står pappa Pär och mamma Ann-Cathrin. Präst var Bodil Fredfeldt. 
Arkiv: Jörgen Ahlström
Välkomna till Vita hästen, sjunger en kvintett ur Hässleholms operettförening. 
Arkiv
Fredrik Granholm tänker förlänga tänker förlänga operettbesökarnas liv genom att ge dom fler skratt. Här charmerar fabrikör Mornemyr det lokala postbudet.
Arkiv: Gugge Nilsson
Nu vill Hässleholm, med Christina Ivarsson i spetsen, ha ett förslag om hur ett bolag kan bildas när det handlar om sopfrågan i Hässleholm och Kristianstads kommun.
Arkiv: Helene Nordgren
Lena Jansson framför Arne Gustavsson, Christer Jönsson, Thorsten Persson och Arne Brink trivs bra på lägergården i Magnarp.
Arkiv
Snart är det sluttankat i Hörja. Olle Berndtsson har drivit macken i 47 år. 
Arkiv: Stefan Sandström
Ålands egen nationalclown Jolle, alias Olle Strömberg, besökte föräldrahemmet i Hörja.
Arkiv: Jörgen Ahlström
Trillingdopet i Ekbacken var en mycket speciell händelse för familjen Svensson i Adseke. Frida, Anna och Fanny döptes av prästen Bodil Fredfelt. 
Arkiv: Jörgen Ahlström
Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons