Annons

Det har gått dåligt för koalitioner i valet

Opinion Blocköverskridande koalitioner har gått dåligt i lokalvalen.
Opinion • Publicerad 15 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Blocköverskridande koalitioner har gått dåligt i lokalvalen. Dagens Samhälle uppmärksammar att en majoritet av de blocköverskridande samarbetena på kommunal nivå har blivit straffade av väljarna och backar. Av 102 koalitioner har 94 backat sedan valet 2014.

Det syns även lokalt att makten varit rödgrön under den senaste mandatperioden: de enbart rödgröna koalitionerna får ännu mer stryk än de blocköverskridande: där backar nio av tio koalitioner. Förmodligen påverkas väljarna av att S är i regeringsställning. De som har makten brukar förlora i väljarstöd. Det är inte populärt att vara den som berättar att man inte har råd med allt som väljarna önskar sig.

Annons

Ledarsidans krönikör Lars Stjernkvist (S) har styrt en koalition i Norrköping mellan S, L, C och KD, som backat med två procentenheter och därför förlorar sin majoritet. Han menar att Socialdemokraterna kommer att behöva bilda koalitioner med allianspartier om de ska ha chans att få fram sin politik framöver, eftersom Sverigedemokraterna förändrat det politiska landskapet och knuffat det åt höger.

Utan att dra för långtgående slutsatser av Dagens Samhälles genomgång kan och lär det bli mer turbulent framöver över om koalitioner bildas och raskt faller igen. Det gäller även för outsidern SD, som om de sätter sig i lokala koalitioner kommer att få uppleva att det är svårare att vara vid makten än i opposition.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons