Röingegården allt mer unik
Under lördagen slogs portarna till verksamheten upp för de boendes anhöriga. I år firar Röingegården 70 år som ideell förening. Och så kommer det att förbli, för stadgarna tillåter inget annat.
– Det är vi väldigt glada för! säger Jesper Lindén.
Här bor och behandlas personer med allt ifrån neuropsykiatriska funktionshinder till dem med självskadebeteende och brottslingar som dömts till rättspsykiatrisk vård. Totalt finns 37 platser.
Anna Larsson kom för sex år sedan för att få hjälp med sin ADHD, med missbruk och självskadebeteende. Då var förväntningarna inte så höga:
– Jag har varit på en massa behandlingshem. Oftast stannade jag i en eller två veckor innan jag drog vidare. Men detta är ett bra ställe. Hade jag inte kommit hit så skulle jag inte levt i dag, säger hon och ler.
– En del dagar passar jag en hund åt min kontaktperson. Det är bättre än en psykolog! Och så handarbetar jag.
Ett steg i taget kommer hon närmre en friskare framtid och ett liv i egen lägenhet.
Den psykiska ohälsan ökar i samhället och det märks även på Röingegården, dit det periodvis är kö. Hässleholms kommun köper i dagsläget flest platser, tätt följd av Halmstads kommun.
Flera ur personalen har jobbat här länge – Fia Backlund, till exempel, som firar personligt 40-årsjubileum.
Hennes kollega Lotta Czenky Persson talar om den speciella ”Röingegårds-andan”.
Vad har blivit bättre under de här åren?
– Allt! Vi är mycket mer professionella i dag och har renodlat behandlingsmetoderna, samtidigt som vi har hjärtat med oss.