Scen/recension

En fullständigt mördande rolig skrattfest

The play that goes wrong. Foto: Cesare Righetti
Artikel Scen/recension Älskar man den engelska komeditraditionen älskar man The play that goes wrong. Det konstaterar tidningens kritiker Jan Olsson efter fredagens prmeiär på Nöjesteatern.

Så fullständigt hämningslöst vet jag mig inte ha skrattat sedan jag, tillsammans med en av Malmös legendariska nöjesjournalister, var i London för en massa år sedan och såg musikalen Damn Yankees med Jerry Lewis i huvudrollen. Allt spårade ur och övergick i något som närmast kan beskrivas som The Jerry Lewis Show. Ungefär så kändes det på Nöjesteatern i fredags kväll också. D.v.s. allt som kunde gå fel gjorde det också. I kubik!

Handlingen i The Play That Goes Wrong, som går för utsålda hus i London sedan 2014, utspelar sig någonstans i England, där ett gäng entusiastiska amatörer i Tekniska Högskolans Studentkårs Teaterförening, THST, sätter upp kriminalpjäsen Mordet på Haversham Manor. Spännande så det förslår alltså. Men spänningen för oss i salongen består inte så mycket i att lista ut vem som eventuellt är mördaren som att begrunda om det möjligen kan finnas ytterligare något som kan gå åt skogen. För åt skogen går det. Delar av dekoren ramlar ner, dörrar går varken att öppna eller stänga, entréer missas, manus tappas bort och kalabaliken blir stundtals total.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Expert: Därför vägrar Johnson sparka rådgivare

Dominic Cummings, Boris Johnsons närmsta politiska rådgivare. Arkivbild.
Dominic Cummings, Boris Johnsons närmsta politiska rådgivare. Arkivbild.
Fotograf: Matt Dunham/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det stormar kring Boris Johnson sedan hans närmaste rådgivare brutit mot virusrestriktionerna. Hans orubbliga stöd anses bevisa det som kritiker länge hävdat – att det är Dominic Cummings som de facto styr Storbritannien.
– Cummings är hjärnan bakom allt, säger professor Catherine Barnard.

Människor i hela Storbritannien har gjort stora eftergifter för att följa regeringens riktlinjer i coronakrisen. Många har gått miste om ett sista farväl av en nu avliden familjemedlem. Andra har suttit ensamma i veckor. Allt för att hålla antalet smittade nere så gott det går. Men sedan finns det människor som står över lagen – och de kan agera precis som de vill.

Så kan de senaste dagarnas kritik av premiärminister Boris Johnson och hans närmaste politiska rådgivare Dominic Cummings sammanfattas. Ilskan bubblar hos såväl biskopar inom Engelska kyrkan som hos flera av Konservativa partiets parlamentsledamöter som kräver att Cummings måste bort. Och oppositionsledaren Keir Starmer från Labour har trummat in sitt budskap om premiärministerns svek mot britterna.

– Den folkliga ilskan har nått anmärkningsvärda nivåer, säger Catherine Barnard, juridikprofessor vid universitetet i Cambridge.

– Många har gjort enorma uppoffringar för att följa riktlinjerna. Men nu vet de att den person som har mest inflytande över regeringen har gjort sin egen tolkning av reglerna, baserat på det han kallar förnuft. Det får missnöjet att koka.

Reste bort

Det var i slutet av mars som Cummings, som då uppvisade symptom för covid-19, reste med sin son till Durham, 40 mil från London. Enligt Cummings var syftet att hans fyraårige son skulle få bra omsorg sedan Cummings fru insjuknat och det var sannolikt att han själv skulle bli sjuk.

Men trots att kritiken växer inom det egna partiet står Johnson fortsatt vid sin rådgivares sida. Cummings agerade "ansvarsfullt och lagenligt och med integritet" slog premiärministern fast i ett försvarstal i helgen.

Cummings har befunnit sig i och nära de övre regeringsskikten och det konservativa partiet i närmare två årtionden. Men det var i och med rollen som chefsstrateg för brexitkampanjen 2016 som han blev känd för den breda massan. Hans framgångar blev till och med skildrade i spelfilmen "Brexit: The Uncivil War" med Benedict Cumberbatch i huvudrollen.

– Han har blivit fullkomligt oumbärlig för premiärministern, vilket är anledningen till att han inte får sparken. Johnson backar Cummings med sin fulla politiska kraft.

"Nickedocka"

Barnard menar att premiärministerns agerande bevisar något som länge har varit en allmän misstanke. Att det är Cummings som håller i tyglarna på 10 Downing Street medan Johnson främst fungerar som ansiktet utåt.

– Cummings är hjärnan bakom allt. Det blir också allt mer tydligt för regeringen att den är en slags nickedocka som främst ska godkänna politiken och inte vara en del av att forma den, hävdar Barnard.

– För nu har det blivit tydligt för många att Cummings de facto är Storbritanniens premiärminister. Johnson har karisman och populariteten, men han har aldrig varit så bra med detaljerna. Så han har alltid omgett sig med människor som är det åt honom.

"Högt pris"

Med över 36 000 bekräftade dödsfall är Storbritannien hårdast drabbat av covid-19 i Europa. Trots det har Johnson fått bra betyg i mätningar – även om stödet har gått ner i takt med att regeringen pressats allt hårdare för sin hantering av pandemin. Och folkets vrede till trots tror Barnard att Johnson kommer att klara av den här krisen. Också.

– Han kommer att försvagas av det här. Litegrann. Han har bränt en hel del politiskt kapital. Men det är inte val förrän om fyra år och människors minne är kort. Och Johnson är fortfarande väldigt populär, säger hon.

– Men Storbritannien kommer att få betala ett högt pris. Det kommer att bli svårare att upprätthålla reglerna att stanna hemma, folk kan bara hänvisa till att de agerar förnuftigt – precis som Cummings.

Sofia Eriksson/TT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
En figur föreställande rådgivaren Dominic Cummings som håller i en kasperdocka som föreställer premiärminister Boris Johnson.
En figur föreställande rådgivaren Dominic Cummings som håller i en kasperdocka som föreställer premiärminister Boris Johnson.
Fotograf: Jacob King/AP/TT

FAKTA

Fakta: Två andra brittiska coronaskandaler

Dominic Cummings står inte för den första skandalen som kopplas till coronakrisen i Storbritannien.

I början av april avgick Skottlands medicinska chef Catherine Calderwood från sin tjänst. Hon blev entledigad efter det att hon åkt till sitt semesterhus en timmes resa från hemmet i Edinburgh två gånger trots reserestriktioner.

En månad senare, den 5 maj, lämnade epidemiologen Neil Ferguson, som var den brittiska regeringens coronarådgivare, sitt uppdrag sedan han brutit mot riktlinjerna. I tron om att han var immun, eftersom han smittats av coronaviruset och tillfrisknat, tillät han sin flickvän besöka honom i hemmet – vilket bröt mot riktlinjerna om att hålla avstånd.

Inrikes

380 miljoner i extra bistånd

Vice statsminister Isabella Lövin. Arkivbild.
Vice statsminister Isabella Lövin. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen presenterar ett nytt biståndspaket på 380 miljoner kronor med anledning av coronapandemin.
Det beskedet ger vice statsminister Isabella Lövin (MP) och biståndsminister Peter Eriksson (MP) på en presskonferens.

– Den globala pandemikrisen ställer nya krav på biståndet, säger Isabella Lövin på en presskonferens.

Biståndsminister Peter Eriksson varnar för att en humanitär kris står för dörren i världen till följd av pandemin. Enligt beräkningar riskerar det ske en fördubbling av antalet människor som lider av akut hunger. 10 miljoner barn riskerar att drabbas av akut undernäring.

De 380 miljonerna fördelas på flera organ:

100 miljoner kronor till FN:s fond för katastrofbistånd.

100 miljoner kronor till Världslivsmedelsprogrammet.

100 miljoner kronor till Sidas humanitära anslag.

50 miljoner kronor till WHO.

30 miljoner kronor till IMF:s skuldavskrivningskatastroffond.

Inrikes

Försökte fly Sverige – greps för människohandel

Människohandel och grovt koppleri utreds efter en insats mot en adress på Östermalm i Stockholm. Arkivbild.
Människohandel och grovt koppleri utreds efter en insats mot en adress på Östermalm i Stockholm. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Två personer har frihetsberövats misstänkta för människohandel och grovt koppleri, skriver Åklagarmyndigheten. Utredningen är en del av den uppmärksammade insatsen mot sexhandel tidigare i maj.
– Det finns misstanke om kopplingar till adressen på Östermalm där tillslaget gjordes, säger kammaråklagare Paulina Brandberg.

Gipandet skedde efter att kopplingarna om människohandel i lokalen på Östermalm uppdagats.

– De greps på Skavsta flygplats i fredags i samband med att de var på väg att lämna landet, säger Paulina Brandberg.

– De är misstänkta för att ha rekryterat och placerat målsägandena i den här verksamheten och haft ekonomisk vinning av det.

De båda misstänkta har begärts häktade men förnekar brott.

Fallet har i och med misstankarna om koppleri och människohandel flyttats till riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Det var den 14 maj som polisen slog till mot adressen på Östermalm genom sin "Insats torsk". Flera personer greps misstänkta för köp av sexuell tjänst.

– Alla de som greps ligger nu också på mitt bord, säger Brandberg.

Utöver brottsrubriceringarna om köp av sexuell tjänst, som kan komma att ändras, pågår även minst en förundersökning om misstänkt oaktsam våldtäkt.

Inrikes

Nordmark väntar tuff debatt om las

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) väntar sig en tuff debatt med samarbetspartierna om fack och arbetsgivare misslyckas med att förhandla fram förändringar i arbetsrätten.
– Varje steg som arbetsgivarna får i ökad flexibilitet måste mötas av ökad trygghet för löntagarna, säger Nordmark.

I nästa vecka, den 1 juni, tar Nordmark emot förslagen från den utredning som regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har tillsatt, om förändringar i lagen om anställningsskydd. Förslag har redan läckt ut och det som har kommit har fått Vänsterpartiet att upprepa sitt hot om misstroende mot statsminister Stefan Löfven. LO har sagt att förslagen är otänkbara.

Flera förslag

Enligt SVT:s Agenda föreslår utredningen bland annat:

Möjligheten tas bort för en anställd att med hjälp av facket ogiltigförklara en uppsägning så att den anställde får behålla både jobb och lön tills tvisten är avgjord. Förslaget gäller företag med upp till 15 anställda.

Turordningsreglerna ändras så att arbetsgivare får göra undantag för fem anställda i stället för två anställda, oavsett när de anställdes.

Arbetsgivaren väljer vem som får gå vid arbetsbrist mellan de som jobbat lika länge – ålder inte längre en faktor.

Eva Nordmark vill inte kommentera förslagen. Och hon vill inte heller, för dagen, säga om utredningen ska skickas ut på remiss över sommaren. Beslut är inte taget än.

Har pausats

Utredningen har arbetat parallellt med att fack och arbetsgivare förhandlat om förändringar i arbetsrätten. De förhandlingarna skulle ha varit klara, men har liksom förhandlingarna om nya löneavtal, pausats till i höst.

Det har varit utsagt redan från början att om parterna kommer överens om ändringar i las så är det vad som ska gälla. Om inte, ska utredningens förslag vara det som regeringen går vidare med.

– Parterna ska leverera till mig den sista september. Kommer de inte fram till något behöver vi jobba vidare utifrån utredningen, säger Eva Nordmark.

Hon ser då framför sig tuffa diskussioner med Centerpartiet och Liberalerna.

– Att ändra i arbetsrätten är inget som jag tar lättvindigt på. Ska man göra det måste det säkerställas en balans mellan parterna och att det blir långsiktigt hållbart. Vi får inte försätta svensk arbetsmarknad i ett läge med ryckighet i reglerna. Det kan bli en utmaning i höst, säger Nordmark.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt har ett konkret råd till Nordmark när hon tar emot utredningen den 1 juni.

– Den bör gå direkt i papperskorgen. Den är ett angrepp på löntagarna och hela fackföreningsrörelsen, säger Sjöstedt till TT.

Hotet om misstroendeförklaring, om regeringen går vidare med utredningens förslag, kvarstår varnar han. Men han vill inte säga när V är redo att agera.

– Vi kommer att agera kraftfullt vid den tidpunkt som passar oss bäst. Frågan kan avgöras i höst, säger Sjöstedt.

Lars Larsson/TT

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: Utredningen

Regeringen beslutade i april 2019 att tillsätta en särskild utredare som ska föreslå hur arbetsrätten kan moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls.

Till särskild utredare utsåg regeringen justitierådet Gudmund Toijer.

Tillsättandet av utredningen och utformningen av direktiven bygger på januariavtalet som Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet ingått.

Uppdraget redovisas till regeringen den 1 juni. Enligt januariavtalet ska förändringarna i lagen om anställningsskydd genomföras senast 2021.

Källa: Regeringen

Hässleholm

Inbrott i bostad genom uterum

Hässleholm
Hässleholm

En bostad på Sagovägen fick påhälsning av tjuvar på söndagseftermiddagen. Den eller de skyldiga tog sig in på uterummet och kunde därifrån bryta upp ett fönster och ta sig vidare in i bostaden, som sedan genomsöktes.

Vid anmälningstillfället var det oklart vad som hade stulits. Inbrottet har skett någon gång mellan klockan 16 och 19.50.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Utrikes

Snöleoparder utforskar tomma vandringsleder

Två snöleopardungar i fångenskap leker på San Francisco Zoo & Gardens. Arkivbild.
Två snöleopardungar i fångenskap leker på San Francisco Zoo & Gardens. Arkivbild.
Fotograf: Marianne Hale/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Flera snöleoparder, däribland en hona med unge, har den senaste tiden setts gå på upptäcktsfärd i ett vanligtvis välbesökt vandringsområde utanför Kazakstans största stad Almaty. Området är numera folktomt med anledning av landets coronarestriktioner.

Det finns endast omkring 150 snöleoparder kvar i Kazakstan och mindre än 10 000 i världen. Det hotade kattdjuret ses mycket sällan i närheten av städer.

Men under de senaste veckorna har tre snöleoparder fångats på film av en rörelsekänslig kamera uppsatt i närheten av en sjö uppe i bergen utanför Almaty.

I just de trakterna finns endast runt 20 individer av djuret kvar, enligt zoologen Aleksej Gratjov, som tillägger att de mycket sällan siktas. Däremot är de sannolikt mycket medvetna om människornas göranden och låtanden, säger han.

– Detta är en unik population som har anpassat sig till mänsklig närvaro. Varje snöleopard har troligen fått syn på människor, bilar, och ser varje dag hur staden inkräktar på deras naturliga miljö.

Hässleholm

Hade både långa och gröna fingrar

Hässleholm
Vinslöv

En butik i Vinslöv råkade i lördags ut för en kund som inte bara hade gröna fingrar utan även långa diton. I lördags vid 15.15-tiden lastade kunden växter, bland annat amplar och buxbomsplantor, i sin bil, men körde sedan från platsen utan att göra rätt för sig.

Värdet på de stulna växterna uppgår till 417 kronor.

Inrikes

Tegnell: Ge fler undantag från besöksförbud

Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, öppnar för fler undantag från besöksförbudet på äldreboenden. Arkivbild.
Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, öppnar för fler undantag från besöksförbudet på äldreboenden. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Besöksförbudet på äldreboenden i Sverige har inte hejdat smittspridningen där som förväntat.
Statsepidemiolog Anders Tegnell vill nu se att fler undantag görs från förbudet.

När besöksförbudet infördes var det för att stoppa smittspridning på äldreboendena och därigenom skydda de "äldre äldre".

Men enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, påverkades inte smittspridningen i gruppen.

– Om man tittar på kurvorna i dag så händer ingenting speciellt med antalet personer som smittades i den gruppen. Kurvan går uppåt både före och efter besöksförbudet. Normalt sett ska man se att något väldigt tydligt händer, och det gjorde man inte.

TT: Med tanke på att man inte sett någon radikal förändring i antalet smittade på grund av besöksförbudet, finns det planer på att häva besöksförbudet på äldreboenden?

– Nej, det gör det inte. Även om vi inte ser ett orsakssamband tror jag att det är väldigt viktigt att ha den här tydligheten att man verkligen måste hålla igen på kontakter med den gruppen och vara väldigt försiktiga, säger Anders Tegnell.

Ge fler undantag

Däremot tycker han att äldreboendena kan vara mer generösa med att ge undantag från förbudet.

– Man har kanske varit lite för restriktiv så det kan man nog fundera över på äldreboenden. Är det personer som mår väldigt dåligt av att vara isolerade tycker jag verkligen att man ska fundera på att medge undantag. Gör man det under kontrollerade former och personerna som kommer dit får bra instruktioner så borde man ju rimligen kunna göra det på ett sätt som är tryggt för dem som bor där, säger Anders Tegnell.

Drastisk åtgärd

Tegnell säger att man så småningom kommer att studera vilka, om några, effekter förbudet fick. Det är komplicerat, säger han, men några enkla samband har man hittills inte kunnat se.

– Nu måste man också komma ihåg att det här med besöksförbud är ju en väldigt drastisk åtgärd som försämrar livskvaliteten på den här typen av boenden väldigt mycket. Vi hör många historier och berättelser om personer som inte får besök och personer som vill besöka personer på boenden. Och det är helt klart att det är en allvarlig försämring av livskvaliteten att inte kunna besöka eller få besök.

Beatrice Nordensson/TT

NÄSTA ARTIKEL