Annons

Gör en Alien för barnpubliken

Publicerad 18 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Jag är uppvuxen med svenska barnböcker, med Astrid Lindgren och Ulf Stark och också med Stephen Spielberg och George Lucas. Det har format mig, det inser jag nu som vuxen. Och när jag äntligen fick chansen efter att ha slickat mina sår i reklamfilmsbranschen i många år ville jag vrida ur allt jag velat göra i en film! säger Ted Kjellson med ett skratt.

Vi träffas på filmdagarna i Malmö där hans Ensamma i rymden nyss haft sin första visning för pressfolk från hela landet. Filmen handlar om två syskon, Gladys och Keaton, som befinner sig ensamma på rymdskeppet Svea XVI på väg mot planeten Vial. Men så en dag kraschar en annan rymdfarkost in i skeppet och en alien uppenbarar sig.

Annons

Ted har ett par kortfilmer, barn-tv-serien Skrotarna och massor av reklamfilmer bakom sig. Han började sin utbildning på Fridhems folkhögskola och nämner i varma ordalag Bengt Andersson, linjeledaren på filmlinjen som gick bort förra året. Han fortsatte till Kalix Filmhögskola och Nordiska scenografiskolan i Skellefteå.

Han hade länge varit på jakt efter den rätta historien att göra barnfilm på när vännen Henrik Ståhl 2012 bjöd in honom att se hans pjäs Vial i Umeå.

– Jag såg pjäsen och sa: ”Här är den!” Men filmen och pjäsen är väldigt olika. Jag har ”Spielergifierat” pjäsen och Henrik köpte att jag gjorde det. Vi har skrivit manus tillsammans. Han spelade själv Alien i pjäsen och nu gör han det i filmen, vi har haft en fantastiskt rolig resa.

Under inspelningen i Boden var mycket av scenografin uppbyggd på plats. Alien är också på riktigt.

– Det gjorde att vi kunde spela in en del kronologiskt. När barnen träffar alien för första gången är det på riktigt. De fick känna att historien är deras, säger Ted Kjellsson.

Att berätta ur barnens perspektiv känns viktigt – och ovanligt i barnfilm idag, menar Ted Kjellsson.

– Och det har jag nog också fått av Spielberg och Astrid Lindgren.

Ella Rae Rappaport och Dante Fleischanderl gör rollerna som syskonen Gladys och Keaton.

– Det var så fruktansvärt skoj att jobba med dem. 90 procent i filmen är det barnen som driver historien. Det gäller att hitta en spelstil som funkar hela vägen, till sista veckan. Det är det som är det svåra med barnfilm. På slutet var vi trötta allesammans, men vi lyckades pussla schemat så det gick bra.

14-åriga Ella Rae Rappaport har en bärande roll i filmen.

Annons

– Hon har en unik förmåga. Hon kan vara barn, det vill säga en tickande bomb, men hon kan också ta regi. Dante Fleischanderl var mer som en råtalang, ju mindre han vet, desto bättre agerar är han.

Att ha arbetet med tv-serien Skrotarna bakom sig var en bra plattform.

– Hade jag inte gjort den så hade det nog varit tuffare.

Ensamma i rymden har klassiska sagoingredienser som känns igen i många filmer.

– De premisserna är så fantastiska. Det finns tunga stunder och roliga stunder. Men det är inte tungsint. Det är ett äventyr – och äventyr innehåller både komedi och sorg. Annars är det inget äventyr.

Att filmen ska ha något för de vuxna också är viktigt, menar Ted Kjellsson. Och att barnen låter sig fångas av äventyret har han upplevt när han sett filmen i en biosalong fullsatt med barn. När stridens hetta råder i filmen tar känslorna över.

– De står och skriker i stolarna: ”Skjut!”

Ensamma i rymden har ett öppet slut – men fantasierna om hur det går sedan är många.

– Jag skriver på en uppföljare som ganska mycket är baserad på barnens spontana reaktioner. Om ettan är Alien för barn så blir tvåan Mad Max för barn!

Nu kommer filmen att visas på bio i hela landet, men internationella festivaler väntar också. Bland annat BFI i London och barnfestivalen Amsterdam. Ted Kjellsson ser fram emot filmens resa.

Annons

Att hans film tar ett nordiskt berättargrepp på en genre där den amerikanska dominansen är stor gör att filmen sticker ut. Och det är medvetet.

– Varför gör vi inte genrefilm på våra premisser? Vi har ju en grym berättartradition i Norden, säger Ted Kjellsson. Varför gör vi inte Bergman i rymden, Astrid i rymden, Widerberg i rymden? Jag tror att vi svenskar kan vara en nyckel för att utveckla genrefilmen.

På fredag, 21 september , har Ensamma i rymden premiär.

Hur känns det inför biopremiären?

– Väldigt roligt! Jag är mest nervös inför familjen, mina barn som är 12 och 10, min fru och mina bonusbarn som är i 20-årsåldern ska också se den för första gången. Det är också en nyckel. Gladys och Keaton har hämtat mycket inspiration från mina egna barn. Jag är inte rädd för tonårstrotsig tjej på inspelningsplatsen. Det är inget som regiskolan kunnat lära mig, det är för att jag är pappa!

bild 1/3
Ensamma i rymden. Foto: Emil Nyström
Ted Kjellsson gör långfilmsdebut med Ensamma i rymden. – Det mest spännande blir att visa den för familjen, säger han inför biopremiären. Foto: Yvonne Erlandsson
Regissören Ted Kjellsson och skådespelaren  Ella Rae Rappaport under inspelning av Ensamma i rymden i en studio i Sävast utanför Boden.Foto: Simon Eliasson / TT
Ensamma i rymden. Foto: Emil Nyström
Ted Kjellsson gör långfilmsdebut med Ensamma i rymden. – Det mest spännande blir att visa den för familjen, säger han inför biopremiären. Foto: Yvonne Erlandsson
Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons